Provincie Limburg.be

Internationale persaandacht!

We toonden van 14 tot 19 april een pop-up versie van  'Design by Performance' in Ventura Lambrate, en die nieuwe zone tijdens de designbeurs in Milaan maakte echt alle verwachtingen waar: het werd zoals aangekondigd echt de nieuwe hotspot, the place to be!

De presentatie van Z33 was een schot in de roos. Honderden designjournalisten en designliefhebbers kwamen er dagelijks een kijkje nemen en bewonderden de interactieve designinstallatie "L'artisan Electronique"  die we toonde. Deze installatie is een deel van "Design by Performance" en werd speciaal hiervoor gemaakt door Unfold en Tim Knapen.
Naast deze installatie toonden we ook nieuwe, en erg gesmaakte meubelen van ontwerper Bram Boo.

De Amerikaanse designjournaliste Monica Khemsurov zag twee trends tijdens de meubelbeurs van 2010. Enerzijds was dat ontwerpen in brons (zoals bij Bram Boo), anderzijds en hetgene dat ze vooral interessant vond (het enige dat de moeite waard was om wat over te schrijven!) was de tendens om ook het proces van het design te tonen, en dat zag ze terugkomen bij designgrootheden als Droog, Tom Dixon én ook Z33!

"But as far as Sight Unseen is concerned, the only trend worth writing home about was the diaristic glimpse into process that so many designers chose to offer this year, supplementing their finished products with sketches, models, and real-time demonstrations. Droog, Tom Dixon, and the Belgian gallery Z33 turned manufacturing into a spectator sport, churning out saleable objects on the spot"4.- By Monica Khemsurov (sightunseen.com)

Uit de internationale designwereld zijn er de laatste weken enkel positieve reacties op Design by Performance te horen. Alice Rawsthorn vermeldde de tentoonstelling al drie maal in haar artikels voor theNew York Times en Marcus Fairs liet al drie werken uit de tentoonstelling aan bod komen in zijn gezaghebbende designblog Dezeen. Marcus Fairs, die onlangs te gast was in België, liet al weten dat Z33 met deze tentoonstelling iets toont dat heel nieuw is in de designwereld. Dat Z33 een voortrekkersrol speelt op vlak van hedendaagse vormen van zelfkritisch design was ook te lezen inThe Financial Times waarin Edwin Heathcote een artikel publiceerde over Critical Design en daarbij uitgebreid aandacht schonk aan Z33 en Z33-directeur Jan Boelen. Volgens Heathcote is Z33 een "pivotal forum for ideas and action."

Dichter bij Huis, in het Eindhovens Dagblad, is er ook veel lof voor Design by Performance. "Het is één van de beste designexposities die de laatste tijd is gemaakt.", stond in de Nederlandse krant te lezen. En hoewel Nederland vaak gezien wordt als één van de meest vooruitstrevende landen op het gebied van vormgeving moet ook designjournalist Ingeborg van Lieshout van Bright.nl besluiten dat "het meest technologische designproject op de meubelbeurs in Milaan uit België kwam".
 

Share |