Provincie Limburg.be

la molleindustria

Molleindustria is een collectief uit Italië dat zich toespitst op radical online games; in hun geval grappige en ironische computerspelletjes die bepaalde ideologieën op de korrel nemen en tot nadenken stemmen. Onderwerpen zoals arbeid, sex, religie, geheugen, etc. worden een voor een aangepakt in point-and-click spelletjes.

Paolo Pedercini, het brein achter Molleindustria, begon in 2003 met een reeks kritische spelletjes met cartoonachtige figuren. Zijn eerste doel was een creatieve steun bieden aan de toen opkomende flexworker beweging en het onderwerp van arbeidsonzekerheid aankaarten. Tamatipico (een woordspelletje op Tamagotchi en ‘atypical’ worker) werd het eerste Molleindustria spelletje. Het spelletje toont aan hoe de atypische werkvormen een gecentraliseerde en omnipresente controle impliceren, en een complete overgave aan het implementerende systeem. De flexworker wordt volledig gecontroleerd door de speler, die tegelijkertijd zich identificeert met het geëxploiteerde cartoonfiguurtje. De tijd wordt versneld, de balans tussen vrije tijd en werktijd wordt ondraagbaar in een loop waarin nog weinig ruimte om na te denken overblijft en tv-kijken een van de weinige bronnen van afleiding en entertainment wordt.

Net zoals Tamatipico gaat ook Tuboflex over werkomstandigheden. Het utopische scenario uitgedacht door Molleindustria speelt zich af in het jaar 2010. Tuboflex inc., wereld’s grootste Human Resources Services organisatie speelt handig in op de hoge nood aan arbeidersmobiliteit en creëerde een complex buizensysteem waarin werknemers in real time van de ene plaats naar de andere gebeamd kunnen worden afhankelijk van de vraag. De instabiliteit van werk leidt in dit scenario echter tot een duistere conclusie: er is geen kans tot overleven: de speler eindigt altijd als bedelaar.

Zowel Tamatipico als Tuboflex doen nadenken over het drama dat ontstaat bij de ontmanteling van sociale en welzijnsrechten. De werkcondities voorgesteld in de videospelletjes worden paradoxaal, maar nooit surreëel.

Voorbij

28.06 to 27.09.2009
28.06 to 27.09.2009
Share |