Provincie Limburg.be

Mooi Niet

Mooi niet (over hedendaagse kunst) gaat over - u raadt het al - hedendaagse kunst. Maar niet op de manier waarop u het zou verwachten.Vanuit de behoefte om actuele kunst en vormgeving, de kerndisciplines van kunstencentrum Z33, op een begrijpbare manier bij kinderen te brengen, vatten Z33 en zijn educatieve werking het plan op om een kunstboek en een uitleenkoffer (zie verder) te creëren voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Om alles tot het allerbeste einde te brengen, staken ze de koppen samen met die van Clavis Uitgeverij, jeugdauteur Stefan Boonen en beeldend kunstenaar Willo Gonnissen.

> Mooi niet - het boek - Stefan Boonen & Willo Gonnissen - Clavis Uitgeverij i.s.m. Z33 - leeftijd: 10+ - ISBN 978 90 448 1023 3 - verkrijgbaar in Z33 voor 12 euro.


KUNST IN DE KLAS MET MOOI NIET

Met het boek en de uitleenkoffer ‘Mooi niet’ haal je een kant-en-klaar pakket in de klas voor een project rond hedendaagse kunst. De leerlingen lezen het boek ‘Mooi niet’, maken kennis met enkele hedendaagse kunstwerken, creëren hun eigen kunstwerken, bekijken de film ‘Mooi niet’ en bouwen tenslotte een eigen tentoonstelling die ze feestelijk openen voor familie en vrienden en voor de hele school.

Met het boek en de box wil Z33 hedendaagse kunst niet alleen vertalen voor kinderen, maar tot bij de kinderen brengen en zo de drempel voor een tentoonstellingsbezoek verlagen.

PRAKTISCH
De Mooi niet-box is gemaakt voor de 3e graad L.O. en de 1e graad S.O.
Een Mooi niet-project duurt twee tot drie weken.

Het uitleenpakket bestaat uit twee houten kisten en twee canvastassen. Deze bevatten, naast enkele originele kunstwerken, zeer goede reproducties, replica's en DVD's. Voor de leerkracht is er een handleiding met praktijkvoorbeelden enz.

Info en reservering:

in Limburg: via het Educatief Leercentrum van de provincie Limburg

in Oost-Vlaanderen: via de cel cultuur van de provincie Oost-VlaanderenMOOI NIET - HET BOEK

In Mooi Niet loodst de Melkjongen je door de oude melkfabriek. Hij laat je kennismaken met  kunstenaars die er wonen en werken. Wat maken ze, wat willen ze met hun kunstwerken vertellen? Af en toe zet de Melkjongen jou ook aan het werk. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen wat je van een bepaald werk vindt: mooi, grappig, vreemd, ontroerend of juist niet.

Het boek bevat ook een klein kunstwoordenboek, geeft doetips om thuis of in een museum uit te proberen en laat je kennismaken met verschillende hedendaagse kunstenaars.

Stefan Boonen schreef het verhaal. Hij schrijft prentenboeken, voorleesboeken, informatieve boeken en leesboeken. De ene keer over ernstige zaken zoals armoede of zelfmoord, dan weer zijn het verhalen vol humor, avontuur en spanning. Daarnaast werkt hij mee aan allerlei verhalende en artistieke projecten en schrijft hij theaterteksten.

Willo Gonnissen, beeldend kunstenaar, stond in voor de grafische vormgeving van het boek. In zijn beeldend werk speelt hij met verwijzingen naar de werkelijkheid, eenvoudige vormen die zich herhalen en die vele betekenissen kunnen krijgen. Zijn tekeningen en installaties tonen dat er achter een punt of een vlekje een hele wereld schuilgaat. Tenminste, als je ze benadert vanuit de verbeelding, het verlangen, niet vanuit starre logica. Zo ook voor de prachtige tekeningen in Mooi Niet.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, in verschillende museumshops en te bestellen bij uitgeverij Clavis.

 

MOOI NIET - FILM
Een kunstwerk maken is één ding, het tonen aan de wereld een heel ander. In een tien minuten durende film zien we kunstenaar Lucas aan het werk in zijn atelier. Hij bedenkt en creëert een werk en gaat dan op zoek naar andere kunstwerken om ze samen te presenteren in een tentoonstelling. Die moet gebouwd en ook gecommuniceerd worden, met een affiche bijvoorbeeld. Maar als je alles in je eentje doet, kan het wel eens misgaan. En wat doe je als er geen kat naar je vernissagefeestje komt?

In de film, die midden in de projectweek van Mooi niet wordt bekeken, zien de kinderen wat hun te wachten staat om de tentoonstelling tot een goed einde te brengen.

De film (op DVD) duurt 10 minuten en maakt deel uit van de Mooi niet-box.
Voor de film werkten we samen met acteur Jeroen Van Dijck (Het Eiland, David) en acteur en presentator Jeroen Buyse (VT4).

 

 

MOOI NIET - BOX

De Mooi niet-box is een educatieve uitleenkoffer om in de klas op een tastbare, ervaringsgerichte manier kennis te maken met hedendaagse kunst en te leren hoe een tentoonstelling wordt samengesteld, gemaakt en gecommuniceerd. Dit laatste kunnen de kinderen bovendien ook zélf doen.

De koffer bevat
- het boek Mooi niet in 25 uitleenexemplaren en één nieuw exemplaar voor de klasbibliotheek,
- een filmpje over het maken van een tentoonstelling,
- een catalogus met afbeeldingen en informatie over twintig hedendaagse kunstenaars en telkens één van hun werken,
- enkele originele kunstwerken en kwaliteitsvolle reproducties, replica’s en DVD’s die hedendaagse kunst tastbaar in de klas brengen,
- creakaarten voor het maken van eigen kunstwerken,
- een handleiding voor de leerkracht met verwijzing naar de eindtermen en leerplandoelen, ideeën en aanwijzingen voor de organisatie van de tentoonstelling,
- een checklist en tot slot een evaluatieformulier.

De klas leest het boek, maakt kennis met de kunstwerken in de cataloog, bepaalt een keuze, legt een thema en een titel vast voor de tentoonstelling,  creëert eigen werken, bekijkt de film en verdeelt de taken: van het ontwerpen van een affiche en het versturen van uitnodigingen, over het technisch realiseren van de tentoonstelling, tot het onthalen van de bezoekers op het vernissagefeestje.

Het resultaat is een zelfsamengestelde, unieke tentoonstelling die de leerlingen feestelijk openen en waarin ze ook gids zijn voor hun ouders en medeleerlingen.

Mooi niet is gemaakt voor de 3e graad L.O. en de 1e graad S.O.
Een Mooi niet-project duurt twee tot drie weken.

Het uitleenpakket bestaat uit vier houten kisten:
. een didactische koffer met handleiding
. een kist met replica’s, DVD’s, objecten
. een koffer (opp. 105 cm x 85 cm) met repro's
. een sokkel

Info en reservering

in Limburg: via het Educatief Leercentrum van de provincie Limburg

in Oost-Vlaanderen: via de cel cultuur van de provincie Oost-Vlaanderen


Downloads
Gebruikers van de Mooi Niet-box vinden hier enkele downloadlinks (pdf):

. de handleiding voor de leerkracht download
. de cataloogfiches voor de leerlingen download
. de creakaarten voor de leerlingen download
. de plattegronden van de melkfabriek download

Share |