© Studio Julius Thissen

Nieuw curatorenteam Currents #9 bekend

Lieneke Hulshof en Fenne Saedt zetten het lichamelijke en tastbare centraal

Z33 Hasselt en Marres Maastricht verwelkomen Lieneke Hulshof en Fenne Saedt als curatorenteam voor de negende editie van Currents. Het duo kiest voor een bonte, lichamelijke, tactiele en tastbare tentoonstellingservaring. Currents is te zien in Z33 van 28 januari – 13 maart 2022.

Currents #9: verlangen naar ontmoeting

Een expliciet verlangen naar samenkomen, na de sociale en culturele beperkingen, stond centraal bij de 27 kandidaturen voor deze editie van Currents. Veel voorstellen stonden stil bij verschillende aspecten van samenkomen, zoals participatie van de bezoeker, het collectieve karakter van een groepstentoonstelling en een focus op materialiteit en fysieke tastbaarheid. Hieruit koos de jury (Adinda Van Geystelen, Valentijn Byvanck en Helena Julian) –  voor Lieneke Hulshof en Fenne Saedt.

“Het voorstel van Lieneke en Fenne zet sterk in op de begeleiding van pas afgestudeerde kunstenaars. Daarnaast richten ze hun aandacht op de manier hoe kunst bemiddeld wordt naar breed publiek, met o.m. een publiek programma.”

Weg van het digitale

Het curatorenteam blikt terug op een vreemd en ontwrichtend jaar voor de kunstwereld. Ze zijn op zoek naar lichamelijk denken en kiezen voor een ‘fysiek’ tentoonstellingsconcept.

We hebben het gevoel nog nooit zo druk te zijn geweest en tegelijkertijd hebben we nog nooit zo weinig kunst fysiek ervaren. Weken lang werkten we enkel achter onze laptop en vroegen ons steeds vaker af wat de rol van kunst eigenlijk is wanneer het niet getoond wordt? Waar zijn we het afgelopen jaar eigenlijk mee bezig geweest en voor wie? Om antwoord op deze vragen te vinden voelen we de noodzaak een tentoonstelling te maken waarin kunstwerken die onmogelijk digitaal te ervaren zijn, samen te brengen. Die fysieke kwaliteit van de kunstwerken wordt de inhoudelijke kern van de tentoonstelling. Een bezoek zal een bonte, lichamelijke, tactiele en tastbare ervaring zijn.”

 

Curatorenteam

Fenne Saedt (°1994, NL) werkt als freelance curator, redacteur, docent en moderator in het domein van de hedendaagse kunst. Na haar studie Fine Art and Design in Education aan ArtEZ in Arhem richtte ze in 2016 de stichting RUIS op in Nijmegen, een tentoonstellingsruimte die zich richt op het experiment en de ontwikkeling van de jonge kunstenaar. Sindsdien is ze artistiek leider van deze jonge kunstruimte. Daarnaast werkt Saedt als curator bij presentatie-instelling POST in Nijmegen en Arnhem en columnist/curator bij tentoonstellingsruimte Omstand in Arnhem.

Lieneke Hulshof (°1993, NL) studeerde aan ArtEZ in Arnhem en rondde in 2018 haar master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam af. Sinds 2015 is ze werkzaam voor het online kunstmagazine Mister Motley, eerst als redacteur en sinds september 2017 als hoofdredacteur. Daarnaast organiseert ze lezingen, geeft ze les over hedendaagse kunst, stelt artistieke programma’s samen en begeleidt academie studenten met hun theoretische onderzoeken.

Currents

Currents is een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Duitsland en Zuid-Nederland georganiseerd door Marres in Maastricht en Z33 in Hasselt. De tentoonstelling wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan. De tentoonstelling vindt afwisselend plaats bij een van de twee organiserende partijen.

Currents is in negen jaar uitgegroeid tot een van de meest belangrijke platforms voor talentontwikkeling in de beeldende kunst in Nederland, België en Noordrijn-Westfalen. De afgelopen jaren hebben ruim 130 kunstenaars van 14 kunstscholen uit de Euregio deelgenomen en profiteerde een nog veel groter aantal van workshops, fondsendagen en activiteiten. Ook ca. 20 jonge curatoren gaven met het samenstellen van Currents hun carrière een stevige boost.

 

Gepubliceerd op

09.06.2021

Portretfoto

Overzicht