©Boumediene Belbachir

Nieuwe tentoonstellings­vleugel Vleugel 19 officieel ingehuldigd

Provincie Limburg draagt sleutel over aan Vlaamse overheid

Meer dan een jaar later dan gepland, was het woensdag 22 september eindelijk zover: de officiële inhulding van Vleugel 19, de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Z33.

De Italiaanse architecte Francesca Torzo ontwierp een nieuwe tentoonstellingsvleugel voor Z33: Vleugel 19. De bijzondere buitenkant van ruitvormige bakstenen sluit aan bij de baksteencultuur van zowel het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel 58 als het aangrenzende begijnhof. De twee vleugels zijn verschillend, maar vormen een geheel. Ze passen als een puzzelstuk tussen het Jenevermuseum en de historische begijnhofsite.

De nieuwe vleugel is intussen al een tijdje in gebruik. Maar door corona kon de officiële inhulding niet eerder plaatsvinden. Woensdag 22 september verzamelden Limburgse en Vlaamse politici voor een bezoek aan het vernieuwde Z33. Ze kregen in primeur twee tentoonstellingen over de impact van klimaatverandering te zien.

Naast de officiële inhuldiging stond ook de sleuteloverhandiging op het programma. Z33 viel jarenlang onder de bevoegdheid van de Provincie Limburg. Met het nieuwe gebouw reikten de ambities verder en is Z33 nu een Vlaamse kunstinstelling. Gedeputeerde van Provincie Limburg Igor Philtjens droeg daarom de sleutel over aan Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Die laatste verkondigde dat het Limburgse kunstenhuis hoger moet mikken dan louter een van de betere Vlaamse musea te worden. In een interview met Het Belang Van Limburg gaf hij te kennen dat Europa de ambitie moet zijn voor Z33.

Gepubliceerd op

23.09.2021

Foto's10 afbeeldingen

Overzicht