Z33 in echo

De podcast van Z33

Gepubliceerd op: 06.05.2022 leestijd: 2 minuten

Ontmoetingen in geluid. Dat is het idee achter deze podcast van Z33. Hoe klinkt een gebouw, een landschap, een kunstwerk? Wat doet geluid met kunstenaars, architecten, ontwerpers? Hoe raakt het hen — en ons? In elke aflevering hoor je het inspirerend verhaal met een echo van Z33.

Ga meteen naar aflevering 1.
Ga meteen naar aflevering 2.

 

 

Aflevering 1: De adem van de stad. Hoe de architecte van Z33 de geluiden van Hasselt ving.

 

Wanneer je Z33 bezoekt, kom je vanuit een levendige stad in een oase terecht. Een oase van frictie weliswaar. Achter de bordeauxrode gevel echoën geluiden in hoge open ruimtes en botsen ze in kleine kamers. In deze poëtische podcast ontmoet je de architecte van Z33, Francesca Torzo. Ze was met haar ontwerp onlangs finaliste van de prestigieuze Mies Van der Rohe award en gidst je doorheen het gebouw langs haar inspiraties, favoriete plekken en klanken. Ontroerd en verrast herontdekt ze haar eigen ontwerp. En jij ervaart hoe architectuur en geluid verweven zijn in ons huis.

Credits

Z33 in echo is een podcast van House of Media en UITGESPROKEN voor Z33.
Interview, redactie en eerste montage: Anke Van Meer
Productie: Eric Verberdt en Tompie Van Saet
Opname: Damien Timmerman
Live piano Baldassare Galuppi in Z33: Valentijn Elsen
Sounddesign: Pieter Santens
Eindredactie: Wouter Van Driessche
Concept, coördinatie en communicatie: Veerle Ausloos en Geerhard Verbeelen
Ontwerp podcasttegel: Studio De Ronners
Speciale dank aan Francesca Torzo, Sander Vanermen en Janne Jooris
De passages van Italo Calvino komen uit ‘Sotto il sole giaguaro’, in vertaling uitgebracht als ‘Onder de Jaguarzon’ bij Uitgeverij Prometheus

Je kan de podcast ook beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Aflevering 2: Een ode aan de Maas en de creatieve kracht van de natuur. Het verhaal van de levensboom van Mark Dion.

 

Op een heuvel aan de oever van de Maas staat een kunstwerk. Een levensboom van zes meter hoog. Ooit was hier een zee, daarna een ijsvlakte en nu een rivier: de Maas. Met de tijd verdwenen er planten, dieren, insecten maar kwamen er ook nieuwe soorten bij. Die cirkel van het leven zie je terug in de levensboom. Het is een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. In deze podcast hoor je het verhaal van zijn creatieve partner Ron Holthuysen, die hem assisteerde bij het maken van de boom. Samen met Katrien Schaerlaekens van Regionaal Landschap Kempen & Maasland neemt Ron je mee in het uitzonderlijke rivierlandschap van Herbricht. Een reis in geluid naar verleden, heden en toekomst.

Credits

Z33 in echo is een podcast van Z33 en productie van House of Media en UITGESPROKEN
Interview, redactie en eerste montage: Anke Van Meer
Productie: Eric Verberdt
Opname: Damien Timmerman (interviews) en Pieter Santens (omgevingsgeluiden)
Sounddesign: Pieter Santens
Klankbord: Wouter Van Driessche
Concept, coördinatie en communicatie: Veerle Ausloos en Geerhard Verbeelen
Speciale dank aan Mark Dion, Ron Holthuysen, (Scientific Art Studio), Marcel Blauw, Katrien Schaerlaekens, Frans Verstraeten, Limburgs Landschap, Tim Roerig, Geert Driessen, Ben Creemers, Stephanie Janssen, RivierPark Maasvallei, Zomerbar Maasvalley, Sander Vanermen en Janne Jooris.

Je kan de podcast ook beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.

Geprikkeld door wat je hier leest?

Blijf op de hoogte of laat je verwonderen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.