2024 in Z33, dat was… een schat aan artistieke ervaringen, verrassende ontmoetingen en inspirerende momenten. We blikken graag terug op enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar.
Een brug tussen kunst en onderwijs
Onderwijs en kunst bezitten de kracht om muren te doorbreken. Gesterkt door veel gesprekken met leerkrachten en onderwijsexperts begonnen we in januari 2024 met het experiment Kunst bij de Les. Door kunst te koppelen aan lesdoelen wisten we jongeren en leerkrachten op een speelse manier te betrekken bij kunst. Ons huis werd maar liefst vier weken lang één groot klaslokaal voor vier Hasseltse middelbare scholen. En daar breien we vanaf dinsdag 14 januari een vervolg aan met een tweede reeks.
Hasselt als culturele hotspot
Met ons programma trokken we in 2024 een divers publiek. Naast de expo’s This is Us, Classroom, Jef Geys maakt school, Leaps of Faith, Daiga Grantina, Riar Rizaldi, Anna Godzina en Lucy McKenzie lanceerden we een nieuwe reeks: Zondaggasten. Daarnaast maakten we meer vaste afspraken met de Hasselaar. Er passeerden maar liefst 1.700 bezoekers in Z33 op Kunstennacht. Ook de gratis avondopeningen blijven populair: steeds meer Hasselaren komen op donderdagavond Z33 ontdekken. In totaal mochten we ruim 35.000 mensen verwelkomen het afgelopen jaar.
Z33 omarmt z’n kapel
Je wist het misschien nog niet, maar er zit een kapel verborgen in de gevel van Z33. Zijn deuren gingen maar om de zeven jaar open, tot nu. Kunstenares Amber Andrews sloeg de handen in mekaar met architectenduo Paulien Clarot en Leander Venlet om de vergeten kapel te transformeren tot een hedendaagse bezinningsplek midden in de stad. Het resultaat is een kleurrijke muurschildering. Die kan je sinds 11 augustus permanent bezoeken tijdens de openingsuren van Z33. Ruim 13.000 bezoekers kwamen al een kijkje nemen.
Kunst aan de Maas vordert
Het hoogwater in januari deed ons even vrezen voor Save Our Souls van Maarten Inghels. Hij bouwde de zandsculptuur in september 2022 in de winterbedding van de Maas. Maar we zijn blij dat het werk na meer dan twee jaar nog steeds stand houdt. Wat verderop in Bichterweerd, verrezen sculpturen van meloenen op een eiland in de Maas. Op deze bekende broedplek, presenteerden we Vulva Island van Michèle Matyn, het laatste tijdelijke kunstwerk voor het project. Tegelijkertijd lieten de kunstenaars ons meekijken in hun voorbereidingen voor de permanente werken. In juni presenteerde Adrien Tirtiaux zijn maquette voor Maaseik. In zijn kunstwerk verwijst hij naar drie kerktorens in de omgeving, een brug als het ware tussen het verleden en de toekomst, tussen het centrum en de rivier. Met Laure Prouvost trokken we naar de bronsateliers in Balk (NL) en Zottegem. Zij werkt voor Kinrooi aan een bronzen sculptuur van een speelse ‘Moeder Maas’, half vrouw, half octopus.
Uitkijken naar 2025
2024 gaf ons oneindig veel moois. Op dat elan gaan we verder in 2025. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in ons nieuwe café. Momenteel werken ruim 50 borduur- en textielliefhebbers uit de regio aan een bijzonder kunstwerk voor onze bar, onder leiding van de Belgische kunstenaar Klaas Rommelaere. Met dit collectief borduurproject brengen we verhalen, herinneringen en beelden van Hasselt en haar inwoners samen. Te bewonderen vanaf 28 mei 2025.
Daarnaast staat er nog meer bijzonders op onze agenda: nieuwe tentoonstellingen, werken van o.m. Laure Prouvost, Adrien Tirtiaux en Germaine Kruip voor Kunst aan de Maas, inspirerende programma’s en de opening van het begijnhof.
Geprikkeld door wat je hier leest?
Blijf op de hoogte of laat je verwonderen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.