DE UNIE HASSELT-GENK

OVER DE UNIE HASSELT-GENK

Met De Unie Hasselt-Genk brengt Z33 – het huis voor actuele kunst van de Provincie Limburg – een verrassend kunstproject in de open ruimte in en tussen Hasselt en Genk. In de zomer van 2014 belichtten kunstenaars, lokale socio-culturele organisaties en inwoners de brede diversiteit van deze bi-pool in een uniek traject van events, projecten en kunstwerken. Op dit moment zijn een aantal permanente kunstwerken in de open ruimte nog te bezoeken. De werken laten de bezoekers letterlijk stilstaan bij de stedelijke omgeving. Curator van het project is Tom van Gestel, voormalig artistiek directeur van SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte).

KUNSTWERKEN

 

RINUS VAN DE VELDE
 

ONCE AGAIN THE ARTIST MILITIA MEETS IN AN UNRULY GROUP PORTRAIT, …

ZAAL ONDER DE TOREN, HASSELT

Z33-DeUnieHasseltGenk-RinusVandeVelde-opbouw12-KristofVrancken-960x600.jpg

De Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde maakte voor De Unie Hasselt-Genk een monumentale houtskooltekening geïnspireerd op het Hasseltse volkscafé Cambrinus. Voor een van zijn grootste werken tot op heden haalde Rinus Van de Velde inspiratie uit het genre van de groepsportretten uit de 16de en 17de eeuw, waarvan vooral Rembrandt van Rijns meesterwerk De Nachtwacht bekend is. Rinus Van de Velde brengt op een gelijkaardige manier een fictieve kunstenaarsgemeenschap in beeld, met zowel mensen uit zijn persoonlijke omgeving als de vaste klanten van Café Cambrinus.
 

LOCATIE

Zaal Onder de Toren
Thonissenlaan 15, Hasselt


TE BEZOEKEN

Geopend tijdens activiteiten in de zaal en op aanvraag. De sleutel is (op afgifte van identiteitsbewijs) af te halen in Café Cambrinus (Dorpsstraat 25, Hasselt).


 

CIRCUMSTANCE

PERIPHERY SONGS

Z33 - HUIS VOOR ACTUELE KUNST – HASSELT

Circumstance_periphery-song-960x600.jpg

Het kunstenaarscollectief Circumstance ontwikkelde een geluidswandeling die je meeneemt in het hoofd van vier Hasseltse locals. Zo leer je de stad via echte verhalen op een andere manier kennen, van binnenuit.

De stemmen van vier onbekende personages loodsen je langs hun bijzondere plekken in de stad en delen hun herinneringen: een jonge vrouw die in de Voodoo Piercing Shop werkt, een oudere stadswacht, een jonge allochtone vrouw die een schoenenzaak uitbaat en een alleenstaande vader die als vuilnisman werkt.

Ze brengen niet alleen alle vier een ander verhaal, ze hebben elk ook een andere band met de stad. De geluidsband die je door de stad leidt, combineert een fictieve voice-over met echte stemmen en een soundtrack die de vorm en het accent van de stemmen weerspiegelt en weerkaatst. De melodie van de taal en muziek worden één. De wereld rondom je wordt een bioscoop, je ogen een camera. De vier levens overlappen onderling in plaats en tijd, wat resulteert in een intiem kwartet, een document over leven in de Hasseltse periferie.

LOCATIE

Startpunt en eindpunt van de geluidswandeling:
Z33 – huis voor actuele kunst
onthaalbalie Huisje 4
Zuivelmarkt 33 (Begijnhof), Hasselt


TE BEZOEKEN

ma-za – 11-18u | zo – 14-17u
De geluidswandeling bestaat uit vier verschillende routes die elk ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Je beleeft de geluidswandeling individueel.

Z33 is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is parking voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap op het K. Dusartplein (500m wandelafstand). Er is geen toegankelijk sanitair.


 

KANAAL PAVILJOEN

ATELIER AMONT, Z33 EN A2O
BETHANIE_KVRANCKEN_2016_3935.jpg

Voor De Unie Hasselt-Genk ontwierp het Zwitserse Atelier Amont een fijne ontmoetingsplek waar je even kan uitrusten of picknicken: Kanaal Paviljoen. De houten structuur met sprekende dakvorm, omhuld met gordijnen stond in 2014 opgesteld in de Hasseltse Quartier Canal. Nu heeft Kanaal Paviljoen een definitieve bestemming gevonden in de groene omgeving van Bethanië Campus Hasselt. Het paviljoen kan op aanvraag gebruikt worden voor evenementen. Meer informatie via Z33 of Bethanië Campus Hasselt.

Kanaal Paviljoen is een samenwerking tussen a20 architecten, Quartier Canal en Z33 – huis voor actuele kunst.

LOCATIE

Bethanië Campus Hasselt,
Brugbemdenstraat 1, Hasselt

 

TE BEZOEKEN

steeds toegankelijk

 


 

KRIJN DE KONING

HET GROENE HUIS

ARBORETUM BOKRIJK, GENK
Z33-DeUnieHasseltGenk-KrijndeKoning-11-KristofVrancken-768x552.jpg

Voor De Unie Hasselt-Genk deed Krijn de Koning een grootschalige ingreep in Het Groene Huis, midden in het Arboretum van het Domein Bokrijk. Het is geen toeval dat de kunstenaar, geïnteresseerd in ruïnes en verval, aan de slag ging met Het Groene Huis, dat klaar voor de sloop verklaard werd. Krijn de Koning stripte het gebouw van binnenuit en voegde er een extra laag aan toe, om het als ruïne-paviljoen deel te laten worden van het Arboretum. Het ontwerp focust sterk op de ervaring van de bijzondere binnentuin, waar een heel eigen vegetatie kan groeien. Krijn de Koning speelt in op de blik, de looprichting en de perceptie van de bezoeker, die altijd sterk geconditioneerd is door de organisatie van de omgeving. Het werk is een uitnodiging om deze plek op een geheel nieuwe manier te beleven.

LOCATIE

Arboretum, Bokrijk, Domein Bokrijk, Bokrijklaan 1, Genk


TE BEZOEKEN

ma-zo – 9-21u

Het Domein Bokrijk en de openluchtspeeltuin zijn het hele jaar gratis toegankelijk. Parking 1 (hoofdingang) en 2 (op zon- en feestdagen en in juli en augustus) zijn betalend.
De meeste wandelpaden in Bokrijk zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers en aan de inkom kan je ook rolstoelen lenen.

Het kunstwerk van Krijn de Koning is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een parking voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Er is ook toegankelijk sanitair.

 


 

DE ROCK SHOW

HETEROTOPIE, PLAATS VAN HET ANDERS ZIJN
GASTHEER: ERIK ODIJK

EMILE VAN DORENMUSEUM – GENK

p626764246-5-960x600.jpg

In 2014 breidde Erik Odij het Emile Van Dorenmuseum uit met een buitenatelier aan de westgevel van het gebouw. Samen met een breed ensemble van kunstenaars maakte hij opnieuw een ontmoetingsplaats aan de villa van landschapsschilder Emile Van Doren. In de tuin van het museum vind je de permanente werken ‘Verzamelplaats van Gedenkstenen voor Verloren Dierbaren’ (Erik Odijk), de ‘Voorspelmodule’ (Vaast Colson), ‘A meteorite named Erika’ (Erik Odijk) en ‘Een landschap voor de schilder’ van Rudy J. Luijters. De ingrepen van Rudi J. Luijters zullen zich de komende jaren verder ontwikkelen en steeds beter zichtbaar worden.

LOCATIE

Emile Van Dorenmuseum
Henri Decleenestraat 21, Genk
 

TE BEZOEKEN

De kunstwerken in de tuin van het Emile Vandorenmuseum zijn steeds toegankelijk. De tuin van het Emile Van Dorenmuseum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is ook een openbare parking voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap.

 

 


 

NILS NORMAN

PICTURESQUE SKETCHES: AFTER LÉON BECKER

Heempark, Genk
Z33-DeUnieHasseltGenk-NilsNorman-PicturesqueSketches-AfterLéonBecker-KristofVrancken-06-960x600.jpg

De Britse kunstenaar Nils Norman liet de betonnen brug aan de Hoogzij (tussen het Heempark en Kattevennen) beschilderen met een collage, geïnspireerd op de illustraties van de landschapsschilder en arachnoloog Léon Becker, die in de 19de eeuw een standaardwerk illustreerde over spinnen. De schildering verwijst naar de omliggende natuurlijke omgeving en het belang van het bewaren van het ecologische evenwicht in het gebied. Daarnaast verwijst ze naar de menselijke ecologie van dit gebied en de recente protesten tegen de sluiting van de Fordfabriek. De schildering is op geen enkele manier gesponsord door Ford, het is eerder een kritische noot bij de sluiting van zo een fabriek en de sociale impact ervan.
Uitvoering schildering: Eddie Van Hoef

 

LOCATIE

Heempark, Hoogzij 7, Genk
(tunnel Hoogzij onder Oosterring)

 

TE BEZOEKEN

permanent
Het kunstwerk van Nils Norman is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


 

TOMÁS SARACENO

GRAVITATIONAL WAVES

KATTENVENNEN – GENK 
TS_SP15042_006.jpg

 

In zijn werk observeert Saraceno patronen die voorkomen zowel in de macrostructuren van ons waarneembaar universum als in de microsystemen van de natuur. Zijn projecten en installaties zijn geïnspireerd op sferen, bubbels, spinnenwebben, neurale netwerken en wolkenformaties. Hij ziet het web als metafoor bij uitstek om al wat leeft en overleeft, van minuscuul tot gigantisch, aan elkaar te linken. Gravitational Waves sluit dan ook naadloos aan bij Kattevennen en de Cosmodrome, een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, waarin microkosmos en macrokosmos elkaar ontmoeten.
 

LOCATIE

Kattenvennen, Planetariumweg 18-19, Genk

 

TE BEZOEKEN

steeds toegankelijk. Volg de pijlen van de parking van Kattevennen tot aan het kunstwerk.

 

 

 


BEZOEKEN

Alle kunstwerken, installaties of projecten van De Unie Hasselt-Genk worden door een route met elkaar verbonden. Deze route kan je deels of in z'n geheel bezoeken. Startpunten van de routes zijn het station van Hasselt en het station van Genk.
 

Met de fiets

De kunstwerken van De Unie Hasselt-Genk bevinden zich allemaal langs, of in de nabijheid van het Limburgse fietsroutenetwerk. Dat maakt de fiets het ideale vervoersmiddel om de kunstroute te bezoeken. De te volgen fietsknooppunten staan aangeduid op de routekaart.

Een fiets huren kan je in de fietspunten van Hasselt en Genk. Meer informatie vind je op www.fietsenwerk.be of via 0800 96 96 7. In de treinstations van beide steden zijn er ook Blue Bikes beschikbaar. Meer informatie vind je op www.blue-bike.be .

 

Te voet

In het stadscentrum van Hasselt liggen de kunstwerken van De Unie op wandelafstand van elkaar. De hele Hasselt-route is een fikse wandeling van een 9-tal km. In Genk kan je een wandeling van 6,5 km maken langs verschillende kunstwerken.

Meer info? Haal vanaf 13 november de gratis routekaart af bij de infopunten:

Z33 – huis voor actuele kunst
Zuivelmarkt 33 – Hasselt
+32 (0)11 29 59 60  
info@z33.be
www.z33.be
OPEN: di-za 11u-18u | zo 14u-17u

Toerisme Hasselt
Huis de Corswarem
Maastrichterstraat 59 – Hasselt
+32 (0)11 23 95 40
toerisme@hasselt.be
www.hasselt.be
OPEN: ma-za 10u-17u | zo 10u-15u

Visit Genk
C-mine 10 bus 2 – Genk
+32 (0)89 65 44 90
visit@genk.be
www.visitgenk.be
OPEN: ma 13u-17u | di-zo 10u-17u

 

EventSarah De Ceuster