OPENING GRAVITATIONAL WAVES

TS_SP15042_006.jpg

Met Gravitational Waves van Tomás Saraceno voegt Z33, het huis voor actuele kunst van de provincie Limburg, een nieuw kunstwerk toe aan De Unie Hasselt-Genk.

De Unie Hasselt-Genk is de tweede cluster in het project rond kunst in de open ruimte van Z33. Het project verbindt de steden Hasselt en Genk met verrassende kunstwerken die bezoekers letterlijk doen stilstaan bij de stedelijke omgeving.

Gravitational Waves is een indrukwekkende en tegelijk subtiele installatie van de Duits-Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno. In zijn werk observeert Saraceno patronen die voorkomen zowel in de macrostructuren van ons waarneembaar universum als in de microsystemen van de natuur. Zijn projecten en installaties zijn geïnspireerd op sferen, Weaire-Phelan structuren, spinnenwebben, neurale netwerken en wolkenformaties. Voor Saraceno is het web de metafoor bij uitstek om al wat leeft en overleeft, van minuscuul tot gigantisch, aan elkaar te linken. Gravitational Waves sluit naadloos aan bij de omgeving van Kattevennen en de Cosmodrome, een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, waarin microkosmos en macrokosmos elkaar ontmoeten.

 

OPENING GRAVITATIONAL WAVES

Zondag 12 november 2017 – 15u
Bezoekersonthaal Kattevennen
Planetariumweg 18-19, Genk
 

Programma

15u:
onthaal aan het kunstwerk

15u15:    
-- welkom door Igor Philtjens, gedeputeerde van cultuur van de provincie Limburg en Wim Dries, burgemeester van de stad Genk

-- interview met de kunstenaar Tomás Saraceno door Jan Boelen, artistiek directeur van Z33

-- receptie
 

Praktisch

Het kunstwerk van Tomás Saraceno bevindt zich in Kattevennen (Planetariumweg 18-19 in Genk). Volg vanaf de parking de pijlen naar het kunstwerk. De opening vindt buiten plaats, in een bosrijke omgeving. Zorg voor aangepaste kledij.


Over Tomás Saraceno

°1973, Tucumán (AR), woont en werkt in Berlijn (DE)

 Tomás Saraceno creëert projecten en installaties in de vorm van sferen, bubbels, spinnenwebben, neurale netwerken of wolkenformaties. In zijn utopische en visionaire projecten onderzoekt hij mogelijkheden voor alternatieve vormen van leven voor de toekomst. Daarbij vertrekt hij steeds vanuit structuren die op de aarde aanwezig zijn in de natuur of ontwikkeld werden door de wetenschap.  

 

 

 

Sarah De Ceuster