Tomás Saraceno - Gravitational Waves

SARACENO_ KVRANCKEN_20179732.jpg

Gravitational Waves by Tomás Saraceno at Kattevennen, Genk

The internationally renowned artist created a new site-specific installation – inspired by the spider's web - for De Unie Hasselt-Genk, a project for art in the public space by the Province of Limburg, initiated by Z33. 

Tomás Saraceno’s (b.1973, Argentina, lives and works in Berlin) oeuvre can be seen as an ongoing research informed by the worlds of art, architecture, natural sciences, astrophysics and engineering; his floating sculptures, community projects and interactive installations propose and explore new, sustainable ways of inhabiting and sensing the environment. 

Tomás Saraceno has a great fascination for the atmosphere, neural networks, cloud formations and the spider's web. Saraceno perceives the incredibly complex structure of the spider’s web as a metaphor for the connection between all that lives and survives, from the miniscule to the enormous.

Gravitational Waves fits in naturally within the surroundings of Kattevennen and the Cosmodrome, one of the six entrance gates to the National Park Hoge Kempen, in which microcosm and macrocosm meet.

PRACTICAL INFORMATION
Gravitational Waves can be admired in Kattevennen National Park in Genk. It is located in the vicinity of the reception building.
Address: Planetariumweg 18 - 19
3600 Genk, Belgium
www.kattevennen.be
www.tomassaraceno.com

 

 

 

Gravitational Waves van Tomás Saraceno nu te bezichtigen in Kattevennen Genk 

De internationaal bekende kunstenaar maakte een nieuwe site-specifieke installatie - geïnspireerd door het spinnenweb -  voor De Unie Hasselt-Genk, het Kunst in de Open Ruimte project van de Provincie Limburg, geïnitieerd door Z33.

Het oeuvre van Tomás Saraceno (1973, Argentinië, woont en werkt in Berlijn) kan worden opgevat als een doorlopend onderzoek, geïnspireerd door kunst, architectuur, natuurwetenschappen, astrofysica en engineering. In zijn utopische en visionaire projecten onderzoekt hij nieuwe en duurzame manieren voor onze leefomgeving. Saraceno’s zwevende sculpturen en interactieve installaties komen voort uit zijn fascinatie voor de atmosfeer, neurale netwerken, wolkenformaties én spinnenwebben. De ongelofelijk complexe structuur van het spinnenweb ziet Saraceno als een metafoor voor de verbinding tussen al wat leeft en overleeft, van minuscuul tot enorm. 

Gravitational Waves sluit op een natuurlijke manier aan bij de omgeving van Kattevennen en de Cosmodrome, één van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, waarin microkosmos en macrokosmos elkaar ontmoeten.

PRAKTISCH
Het kunstwerk Gravitational Waves is te bewonderen in Kattevennen in Genk. Het bevindt zich in de nabije omgeving van het onthaalgebouw in een bosrijke omgeving.
Planetariumweg 18 - 19
3600 Genk, België 
www.kattevennen.be
www.tomassaraceno.com

EventSolange Roosen