Round Table - Nuclear infrastructures & deep time knowledge transfer

Photo: Cécile Massart

Photo: Cécile Massart

 

ROUND TABLE 

The Nuclear Culture Roundtables bring together artists, architects, philosophers, anthropologists, sociologists along with nuclear agencies, scientists, stakeholders and NGO’s. A first Belgian round table discussion will take place in collaboration with artist Cécile Massart and curator Ele Carpenter.

We start with short presentations which introduce the issues of the Nuclear Anthropocene. These include the problems of dealing with nuclear waste, the option of geological sequestration, the difficulty of communicating or marking contaminated sites for future generations, and the question of designing infrastructures for a deep time future. On the one hand we will zoom out to survey the larger discussions at stake, and on the other we will focus on the specific situation of nuclear waste management in Belgium. After the introductory statements, we will invite participants from different backgrounds and areas of expertise to take part in a round table discussion, to which the audience is welcome to contribute.

The participants in the round table are Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester), Dirk Somers (Bovenbouw architects), Cécile Massart (artist), Victor Levy (professor of architecture Horta, La Cambre ULB), Philippe Hunt (professor of philosophy and literature, ArBA-EsA), Danielle Leenaerts (art historian, professor), Carolina Serra (professor of anthropology, ERG), Aldo Guillaume Turin (semiologist), Maarten Van Geet and Christophe Depaus (ONDRAF/NIRAS, Belgian Agency for Radioactive Waste and Enriched Fissile Materials).

The discussion will be moderated by Ele Carpenter, curator of the Nuclear Culture project. 

 

 

ROUND TABLE 

De Nuclear Culture round tables brengen kunstenaars, architecten, filosofen, antropologen en sociologen samen met nucleaire organisaties, wetenschappers, stakeholders en ngo’s. Een eerste Belgische ronde tafel vindt plaats in het Atelier van de Bouwmeester met een gesprek over nucleaire infrastructuur, afvalbeheer en kennisoverdracht. 

We starten de avond met korte presentaties die het thema van het nucleaire antropoceen introduceren. Aan bod komen onder meer kwesties als het beheer van nucleair afval en de optie van geologische berging maar ook vragen zoals hoe we gecontamineerde plaatsen kunnen markeren voor toekomstige generaties en of we überhaupt infrastructuren kunnen ontwerpen voor een toekomst die onnoemelijk ver weg is.

Aan de ene kant zullen we inzoomen op de situatie rond nucleair afvalbeheer hier in België maar tegelijkertijd wordt de discussie ook steeds opengetrokken naar een bredere culturele en filosofische reflectie over nucleaire infrastructuur en deep time kennisoverdracht. Na enkele korte inleidende presentaties nodigen we deelnemers van diverse achtergronden en expertise uit om deel te nemen aan een ronde tafel gesprek. Ook het publiek is welkom om deel te nemen aan de discussie.

Deelnemers aan de ronde tafel zijn Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester), Dirk Somers (Bovenbouw architecten), Cécile Massart (kunstenaar), Victor Levy (Prof. Architectuur, Horta, La Cambre ULB), Philippe Hunt (Prof. Filosofie en literatuur, ArBA-EsA), Danielle Leenaerts (Prof. kunstgeschiedenis), Carolina Serra (Prof. Antropologie, ERG), Aldo Guillaume Turin (semioloog), Maarten Van Geet (ONDRAF/NIRAS, Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen). 

De avond zal gemodereerd worden door Ele Carpenter, curator van het Nuclear Culture project.

INFO

5.05.2017
Atelier Bouwmeester
Brussel
19u00-21u00

 


ActueelSarah De Ceuster