Kunst in de Open Ruimte / Art in Public Space

'Z33 - kunst in de open ruimte' is ontstaan vanuit de overtuiging dat er in Limburg nog veel plaats is voor kunst in de open ruimte. Z33 brengt met 'kunst in de open ruimte' kunst op locatie die zowel vormelijk als inhoudelijk met de omgeving in dialoog treedt. Kunstenaars uit binnen- en buitenland zorgen er in verschillende regio’s voor dat voorbijgangers en bezoekers de omgeving anders kunnen bekijken. Het landschap bevat immers veel verhalen die niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn. Dit alles past uitstekend in de missie van Z33 om bezoekers aan te moedigen op een andere manier naar alledaagse dingen te kijken.

 ‘Z33 – kunst in de open ruimte’ is een langdurig project dat werd ingeleid door de Badeend (2008) van Florentijn Hofman en de megasculptuur INNERCOMA (2010) van Philip Metten. In 2011ging pit van start in Borgloon, met kunstwerken die een dialoog aangaan met het Haspengouwse landschap en het lokale erfgoed. Enkele jaren later was er De Unie Hasselt-Genk, een uniek traject met hedendaagse kunst in en tussen de 2 Limburgse centrumsteden, Hasselt en Genk. De komende jaren spreekt het project ook andere Limburgse landschappen en regio’s aan, zoals het Maasland en de regio rond de Zuid-Willemsvaart.

Alle informatie over pit in Borgloon is terug te vinden op http://archief.z33.be/pit. De Unie Hasselt-Genk vind je op http://www.uniehasseltgenk.be/.

‘Z33 - kunst in de open ruimte’ wordt gesteund door het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) van de Vlaamse Overheid.

 

‘Z33 - art in public space’ came into existence from the conviction that there is so much room left for art in the public space in Limburg. With ‘art in public space’, Z33 brings art on location that dialogues in a formal as well as intrinsic way with the environment.  Both national and international artists encourage passers-by and visitors to take a different look at the environment.  The landscape contains after all, many stories that are not always immediately visible. All this fits perfectly in the mission of Z33 to invite visitors to look at everyday objects from a different perspective.

 ‘Z33 - art in public space’ is a long term project that will run over several years. It was initiated by the Badeend (2008) of Florentijn Hofman and the mega sculpture INNERCOMA (2010) of Philip Metten. In 2011, pit took off in Borgloon, with artworks that enter in dialogue with the landscape of Haspengouw and the local heritage. A few years later there was De Unie Hasselt-Genk, a unique route with contemporary art in and between the 2 regional cities Hasselt and Genk. In the coming years, Z33 - art in public space will also settle in other landscapes and regions in Limburg, such as the Maasland and Zuid-Willemsvaart.

All information about pit in Borgloon can be found on http://archief.z33.be/en/pit, and about De Unie Hasselt-Genk on http://www.uniehasseltgenk.be/en/.

‘Z33 - art in public space’ is supported by the Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) of the Flemish Government.

 

 

Rinus Van de Velde - Once Again the Artist Militia Meets in an Unruly Group Portrait,... (beeld: Kristof Vrancken)

Rinus Van de Velde - Once Again the Artist Militia Meets in an Unruly Group Portrait,... (beeld: Kristof Vrancken)

Gijs Van Vaerenbergh - Reading Between the Lines (beeld: Kristof Vrancken)

Gijs Van Vaerenbergh - Reading Between the Lines (beeld: Kristof Vrancken)

Dré Wapenaar - Tranendreef (beeld: Kristof Vrancken)

Dré Wapenaar - Tranendreef (beeld: Kristof Vrancken)

Krijn De Koning - Het Groene Huis (beeld: Kristof Vrancken)

Krijn De Koning - Het Groene Huis (beeld: Kristof Vrancken)

EventGeert Driessen