David Bergé: A Distinct Effort

20626847_10159131437730383_1053009989927094085_o.jpg

‘A Distinct Effort’ is het derde hoofdstuk in een reeks werken van de Belgische kunstenaar David Bergé rond een verzameling van 286 foto's die Charles-Édouard Jeanneret (de latere Le Corbusier) en Augustus Klipstein maakten tijdens hun ‘Voyage d'Orient’ uit 1911. Opening van de tentoonstelling op woensdag 6 september in Atelier Bouwmeester in Brussel.

In Atelier Vlaamse Bouwmeester neemt Bergé het ‘performatieve’ karakter van deze foto's als vertrekpunt. In plaats van een statief te hanteren, gebruikten Jeanneret en Klipstein hun eigen lichamen om de camera te ondersteunen en te oriënteren op omliggende dingen en landschappen, waardoor het menselijk lichaam een centrale plaats kreeg in de ruimtelijke ervaring van plaats. ‘A Distinct Effort’ bestaat uit een selectie van beelden gecombineerd met een gesproken geluidsspoor. Langzaam ontvouwt zich een narratief waaruit een vroeg twintigste-eeuws verlangen naar ruimtelijk inzicht spreekt, liever dan een streven naar fotografische representatie - een benadering van de ruimte die spoort met Bergé’s langdurige onderzoek naar niet-optische fotografische strategieën bij het waarnemen en navigeren van stedelijke omgevingen.

David Bergé's werk werd gepresenteerd in diverse internationale kunstcentra, waaronder CAC Vilnius (2015); NETWERK Centrum voor Hedendaagse Kunst, Aalst (2012, 2015); MER. Paper Kunsthalle, Gent (2015), SALT, Istanbul (2011); Maison Particulière, Brussel (2014), Goethe Institution New Delhi (2011); TanzQuartier Wien, Wenen (2010); Kunsthaus Muerz, Muerzzuschlag, (2012); En Extra City Kunsthal, Antwerpen (2015). Bergé heeft geregeld samengewerkt met kunstenaars en curatoren in het kader projecten voor festivals en site-specifieke locaties, waaronder het Artefact festival op STUK, Leuven (2013); MoMA, New York City (2013); KCB, Belgrado (2013) en Kaaitheater, Brussel (2009). Hij werd uitgenodigd voor residentieprogramma’s waaronder de Cape Cod Modern House Trust in Wellfleet, USA; Haus der Kulturen der Welt in Berlijn; BOZAR in Brussel. Sinds 2009 geeft Bergé les en spreekt hij over zijn werk in verschillende instellingen. Bergé heeft onlangs een MA-diploma behaald bij het Dutch Art Institute (DAI) in Arnhem. Zijn werk wordt geproduceerd en ondersteund door de organisatie Platform 0090. 

 

Opening 

Woensdag 6 september 2017
18:00 tot 21:00
Live lezing door David Bergé om 19:30

Met foto’s van August Klipstein & Charles-Édouard Jeanneret. Copyright Fondation Le Corbusier.
A Distinct Effort maakt deel uit van het onderzoeksplatform Studio Space van Z33, huis voor hedendaagse kunst. Met dank aan Katrien Reist, Platform 0090, Atelier Vlaamse Bouwmeester, Fondation Le Corbusier.

Sarah De Ceuster