Studio ZZM

studiozzm.jpg

Zes internationale ontwerpers werkten samen met ambachtsleermeesters. Samen creëerden zij de tentoonstelling in het binnenmuseum. In zes verschillende studio’s tref je het werk van leermeesters van het Zuiderzeemuseum en zes internationale ontwerpers: åäkeMartino GamperAlexis GautierJing HeNoam Toran & Marloes ten BhömerStudio Brynjar & Veronika.

De ontwerpers maken nieuw werk, dat aangroeit en evolueert in de loop van de tentoonstellingsperiode.

Curatoren: Jan Boelen (Z33), Evelien Bracke.


Tentoonstelling

In Studio ZZM wordt het Zuiderzeemuseum benaderd als een studio, een actieve werkplek waar historische ambachtelijke expertise wordt geherinterpreteerd en een plek waar kennis en ideeën kunnen worden uitgewisseld, verbonden en in vraag gesteld. Het is een  reflectieplek  voor het Zuiderzeemuseum van de toekomst. Zes internationale ontwerpers werkten samen met ambachtsleermeesters in de verschillende werkplaatsen van het buitenmuseum. Samen creëerden zij de tentoonstelling in het binnenmuseum. ‘‘De taalbarrière vormde voor hen geen hindernis. Zij beschikken allen de taal van de makers; het vakmanschap dat zich in handelingen uit in plaats van woorden,’’ aldus curator Jan Boelen. Dit professionele vakmanschap is terug te zien in zes verschillende studio’s. De ontwerpers maken nieuw werk, dat aangroeit en evolueert in de loop van de tentoonstellingsperiode. 

Zes studio’s

In zes verschillende studio’s tref je het werk van leermeesters van het Zuiderzeemuseum en zes internationale ontwerpers: åäke, Martino Gamper, Alexis Gautier, Jing He, Noam Toran & Marloes ten Bhömer, Studio Brynjar & Veronika. De ontwerpers lieten zich inspireren door de ambachten en collectie van het Zuiderzeemuseum. Deze collectie is typisch Nederlands, met allerlei internationale invloeden en verbindingen. Dat dit voor een ieder voor andere persoonlijke associaties zorgt, zie je terug in de tentoonstelling. Zo focust åäke op het historische belang van samenwerking en dialoog tussen ambachtslieden, tonen Noam Toran en Marloes ten Bhömer de sociaal-politieke omstandigheden van de ambachtslieden via een ‘worksong’ en benaderen Brynjar & Veronika vooral de antropologische kant van ambachtelijkheid.

EventRien Geypen