ZEBRACINEMA: THE OTHER SIDE OF HOPE

THE OTHER SIDE OF HOPE .jpg

Khaled is een Syrische vluchteling die met hoop op een betere toekomst aankomt in de Finse hoofdstad Helsinki. Hij probeert politiek asiel te verkrijgen, maar slaagt hier niet in. Er zit voor hem niet veel anders op dan een illegaal pad te bewandelen. Wilkström is vijftiger met een leven als handelsreiziger. Hij besluit zijn job op te geven en zijn alcoholische vrouw te verlaten om zich te storten op pokeren. Hij weet een klein bedrag te vergaren en koopt hiermee een slechtlopend restaurant ergens in een buitenwijk. Wilkström heeft het wel voor Khaled en besluit hem aan te nemen als afwasser. Niet veel later steekt het lot echter een stok tussen de wielen. 

Aki Kaurismaki brengt op eigenzinnige wijze zijn visie op de recente vluchtelingencrisis in Europa. Op een humoristische en cynische manier toont de regisseur van Le Havre (2011) een verhaal over een menselijkheid en hoop.

Kaurismäki draagt geen diepzinnige oplossingen of analyses aan, maar doet wel een goedgemutste en sentimentvrije oproep tot een beetje menselijkheid, in tijden waar families op de vlucht steeds meer gezien worden als een dreiging.

Sarah De Ceuster