ZEBRACINEMA: THEIR FINEST

Londen, WO II. Nu haast alle mannen aan het front vechten, krijgt Catrin Cole een baantje als copywriter voor propagandafilms die een vrouwelijke touch nodig hebben. Haar natuurlijke flair wordt al snel opgemerkt door de vlotte filmproducent Tom Buckley. Omdat het moreel van het land op het spel staat, moeten Catrin en Buckley een speelfilm maken die het hart van de natie zal verwarmen. Ondanks de bommenregen ontdekt Catrin dat er achter de camera evenveel drama, humor en passie is als ervoor.

Dit is onvervalste Britse cinema: nostalgisch met een vleugje drama, een snuifje romantiek en subtiele humor. De film heeft een feministische insteek en dat is ook zichtbaar in de crew (behalve de regie werden onder meer ook het schrijfwerk, de montage, het production design en de muziek door vrouwen gedaan), maar de feministische boodschap wordt de kijker geenszins door de strot geduwd. Het is knap hoe scenarioschrijfster Gaby Chiappe de balans weet te vinden tussen de ernst van de oorlog en de veel luchtiger sfeer rond de filmopnamen. Nostalgisch, maar met een frisse insteek. Charmant en sympathiek.

PRAKTISCH

Donderdag 17 mei om 20u15
De Nieuwe Zaal  
Maastrichterstraat 96
3500 Hasselt

Sarah De Ceuster