Currents#7 - Call for Curators

Liesel Burish, Good Intentions, 2018 – © Gert Jan van Rooij

Liesel Burish, Good Intentions, 2018 – © Gert Jan van Rooij 

Voor de zevende editie van Currents gaan Z33 en Marres op zoek naar een team van curatoren (minimaal 2 personen). Currents is een jaarlijkse groepstentoonstelling met werk van recent afgestudeerde kunstenaars van academies in België, Noordrijn-Westfalen en Zuid-Nederland. De tentoonstelling opent begin januari 2020 bij Z33 en wordt ingebed in een ruimer begeleidingstraject waarin training, netwerk en professionalisering centraal staan.

Met Currents treden Z33 – Huis voor Actuele Kunst in Hasselt en Marres – Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht op als platform voor startende kunstenaars en curatoren, om zo te bouwen aan een grensoverschrijdend netwerk voor kunstenaars, academies en instellingen in deze regio.

Na zes edities is Currents een bewezen platform voor startende kunstenaars en curatoren. De afgelopen jaren hebben 112 kunstenaars van 12 academies werk tentoongesteld, presentaties gegeven en deelgenomen aan workshops. Door hun deelname gaven 15 beloftevolle, internationale curatoren hun carrière een stevige boost.

For the seventh edition of Currents, Marres and Z33 are looking for a team of curators (minimum 2 persons). Currents is an annual group exhibition, showcasing works by recently graduated artists from art academies in Belgium, Germany, and the southern Netherlands. The exhibition will be embedded in a broader guidance trajectory in which training, networking and professionalization are central.

With Currents, the House for Contemporary Culture of Maastricht, Marres, acts as a platform for up-and-coming artists and curators to contribute to an international infrastructure for talent development. Z33 – House for contemporary art in Hasselt also pursues this same objective in its operations. With the recently launched Studio Talent research cluster, Z33 aims to be a driving force for talent development.

After six editions, Currents is a secure platform for young artists and curators. Over the past years, 112 artists from 12 academies have exhibited their work, have given presentations, and participated in workshops. By participating in the project, 15 young international curators have given their careers a considerable boost.


REQUIREMENTS

We are looking for curators who:

-       enjoy working closely with young artists;

-       have a good feel for production work;

-       have a keen eye on logistics and planning;

-       have good writing skills;

-       have the time in June and July 2019 to visit all the graduation shows in the Euroregion.

A fee and compensation for travel expenses are provided.

VEREISTEN

We zoeken curatoren die:

-       graag met jonge kunstenaars werken,

-       goed zijn in productiewerk,

-       oog hebben voor logistiek en planning,

-       goed kunnen schrijven,

-       in juni en juli 2019 tijd hebben om alle afstudeershows in de Euregio te bezoeken.

Er wordt een honorarium en een vergoeding voor reiskosten voorzien.


INTERESTED?

Please send your personal resumes and motivation letters as a team to  apply.Z33.be.
Deadline:  4 March 2019 (the applications will be closed 3 March 2019 at 23:59)
We are planning to interview candidates on 27 March 2019.

INTERESSE?

Dien je CV en motivatiebrief als team in via apply.Z33.be.

Deadline: 4 maart 2019 (deadline: zondag 3 maart 2019 om 23u59).
De gesprekken staan gepland op 27 maart 2019.


20190212_Web_Logo marres z33.png