Learning from Deep Time

AndyWeir_Pazugoo.jpg

Z33 stelt vanaf 18 mei Learning from Deep Time tentoon in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De presentatie maakt deel uit van het onderzoekstraject Nuclear Culture dat focust op thema’s als deep time, het antropoceen en de nucleaire tijd. De door mensen veroorzaakte aanwezigheid van radioactiviteit in onze bodem gaat zelfs de menselijke tijdsbeleving ver te boven. Binnen dit thema verbeelden kunstenaars Alexis Destoop, Andy Weir en Jon Stam voor ons de mogelijke wisselwerkingen die voortkomen uit de botsing tussen (niet-)menselijke tijd. Learning from Deep Time omvat nieuwe creatie opdrachten die voortkomen uit onderzoek en field trips naar nucleaire sites in België. Later dit jaar presenteren we de resultaten bij ons en in Mol/Dessel.

De werken zijn nog tot 15 september te bezichtigen in Het Nieuwe Instituut. Hier maken ze deel uit van Neuhaus, een tijdelijke academie die Het Nieuwe Instituut er 100 jaar na de oprichting van het Bauhaus opent. Net als A School of Schools richt deze tijdelijke school zich op de vraag hoe kunst, design en onderwijs zich moeten verhouden ten opzichte van actuele thema’s zoals de uitputting van de aarde. Via een transdisciplinair curriculum verkent Neuhaus wat het betekent als de mensheid de wereld zou ervaren vanuit niet-menselijk perspectief. Wat als mensen leren denken en waarnemen zoals de dieren, planten, robots en microben?

Curator: Ils Huygens

Meer info via deze website.

Nieuws

Op 3 en 4 juli organiseren we samen met Het Nieuwe Instituut een randprogramma in het kader van het Neuhaus curriculum.

Demonic Personification of Nuclear Waste Workshop

Op 3 juli is er een workshop met kunstenaar Andy Weir. In deze workshop maken deelnemers digitale, driedimensionaal te printen ontwerpen voor demonische personificaties van het radioactieve afval dat bij COVRA in Zeeland ligt opgeslagen. De hybride beelden die hieruit voortkomen komen terecht in tentoonstellingen in musea en galeries, waar ze fungeren als een semiotische index voor figuren die over de hele wereld begraven liggen in diepe ondergrondse opslagruimtes.

Tickets en info

Nuclear Culture Roundtable: Design for the Deep Future

Op 4 juli vindt er een eerste Nederlandse editie plaats van de Nuclear Culture Round Tables, een gesprekstafel dat kunstenaars, ontwerpers, architecten, filosofen, curatoren en publiek samenbrengt met nucleaire stakeholders en wetenschappers. Het debat manoeuvreert tussen en door de verschillende tijdsschalen, ecologieën en geopolitieke regimes die bij het denken over nucleaire materie komen kijken; van een algemene heroverweging van de nucleaire erfenis, het biologisch burgerschap en de stabiliteit van menselijke kennis tot aan de uiterst specifieke omstandigheden van de Nederlandse omgang met kernafval.

Tickets en info