Workshop FORMAT

10_workshop Ines.png

Neo Herbalism: The Buried Archive

In deze workshop maak je een DIY Herbalism kit voor de volgende generatie.

Zijn we (on)afhankelijk van de natuur als het gaat om onze eigen fysieke en emotionele gezondheid? Door te observeren welke planten dieren eten om zichzelf te genezen als ze ziek waren, hebben mensen de medische eigenschappen van planten kunnen identificeren en een kennissysteem daarrond kunnen ontwikkelen.

Voordat deze eeuwenoude kennis verdwijnt stelt Inès Leverrier Péborde voor om de erfenis van kruidengeneesmiddelen uit de Vlaamse folklore te herscheppen en te archiveren. Tijdens de workshop leer je eerst meer over verhalen en recepten uit de Vlaamse folklore. Vervolgens ga je aan de slag om zelf recepten te maken. Tenslotte ontwerp je mee de tijdscapsule om de recepten in te archiveren, en die op het einde van de workshop begraven wordt op de begijnhofsite. Neem je eigen recepten mee naar huis.

 Herbalism is de oudste vorm van medicinale praktijk, en toch verdwijnt het, vervangen door industriële en chemische gebaseerde gezondheidsvervangers, maar ook de toenemende kloof tussen individuen en hun lokale eco-culturele landschappen. In deze workshop denk je mee na en ga je in gesprek over wat kruidengeneeskunde waardevol en relevant maakt in het verleden, heden en de toekomst. Wat is waard om te bewaren en waarom? Hoe geef je de kennis door aan toekomstige generaties die misschien onze taal niet begrijpen?

 

Inès Leverrier Péborde

Inès Leverrier Péborde (1990) is een Frans-Haïtiaanse ontwerper uit Rotterdam. Ze is de oprichter van Healing Places, een project dat stedelijke ruimtes ontwikkelt die fysiologische en psychologische gezondheid van de mens kunnen verbeteren.

Neo Herbalism: The buried Archive

Herbalism is a primitive survival tactic that evolved into a fascinating and multifaceted knowledge system. It first emerged from the observation of animal behaviors. Over time, humans have been able to identify the plants animals would eat when they were sick, map their medicinal properties, cultivation techniques, transform them into potions and healing rituals. Even though herbalism is the oldest form of medicine, this practice is now disappearing, replaced by industrial and chemical-based health substitutes, threatened by increasingly restrictive regulations on plants and the decline of biodiversity. These new technological and social paradigms have deeply changed our health habits, the way our bodies relate to Nature, creating a gap between communities and their local ecocultural landscapes. Then how can we preserve and share the legacy of herbal medicine for future generations, before it’s too late?

During this workshop we will design and bury in the garden of Z33 a collective Time Capsule containing a collection of stories of plant-based remedies, objects, bio-artefacts and transcription of rituals, based on Flemish herbal traditions and our modern-day experiences.

NB: Please bring along an element (note, plant/mineral sample, object, image, etc.) that is meaningful to you and relates to the theme ‘(Self-)care and Nature’

Inès Leverrier Péborde

Inès Leverrier Péborde is a French-Haïtian designer based in Rotterdam whose work focuses on embodied experiences and radical self-care practices. She is the founder of Healing Places, a project that urban spaces developed to enhance the physical and emotional bodies.  


 Praktische informatie

 • Wanneer: 26 oktober van 15u tot 18u30

 • Waar: Z33, Hasselt

 • Prijs: 5 euro per persoon (incl. toegang tot de tentoonstelling, materiaal voor de workshop en drinken). Betalen aan het onthaal van de tentoonstelling (cash of met bankcontact).

 • Inschrijven verplicht via sophie.meers@z33.be (maximum 15 plaatsen)

 • Breng mee: neem een element (opmerkingen, plant / mineraalmonster, object, afbeelding, etc.) mee dat voor jou zinvol is en betrekking heeft op het thema "(zelf) verzorging en natuur"

 • Taal: De workshop vindt plaats in het Engels.


  Aanmelden voor de workshop aan onthaal van de tentoonstelling in huisje 11.

Main Information

 • Date: Saturday, 26 October 2019

 • Location: Z33, Hasselt

 • Duration: 3h

 • Language: English

 • Public: 15 people, from age 12 and older

 • Price: 5 euro per person (incl. entrance to the exposition, materials for the workshop and drinks.). Pay at the entrance of the expo.

  Sign up is mandatory, sophie.meers@z33.be (max. 15 spots)

ActueelJolien Hendrickx