Learning From Deep Time

How can we imagine the unbelievably long lifespan of radioactive waste? And how do we make it clear to future generations that they are on a disposal site? A few artists worked with these and other questions. During the open house on September 29 you will discover the result of their creative exercise in the Installation for the production of monoliths (IPM).

Concrete boxes

The installation for the production of monoliths (IPM) - where radioactive waste will be packed in concrete boxes in a few years time - forms the scenery for this exceptional art exhibition. The exhibition was created through a collaboration between the National Institute for Radioactive Waste and Enriched Fissile Material (NIRAS), the Z33 House for Contemporary Art in Hasselt and the Nuclear Research Center (SCK • CEN) and with support from the Flemish Community.

Installations

Half Life - Maarten Vanden Eynde (BE)

Pazugoo - Andy Weir (UK)

Hourglass - Alexis Destoop (BE)

A Commonplace Book - Commonplace Studio (NL), Jesse Howard (US) & Tim Knapen (BE)

A Temporary Index - Thomson & Craighead (UK)

Practical information

Where? Kastelsedijk in Dessel, parking on the Tabloo site.
When? Sunday 29 september, from 10 AM to 5 PM
Registration? Required in advance via www.niras.be/opendeurdag2019. Entrance is free of charge.

Warning: the construction sites close their doors at 5PM. The last visitors should depart to the exit by 3:30 PM.

Hoe kunnen we ons de onvoorstelbaar lange levensduur van radioactief afval inbeelden? En hoe maken we toekomstige generaties duidelijk dat ze zich op een bergingssite bevinden? Met die en andere vragen gingen enkele kunstenaars aan de slag. Tijdens de opendeurdag op 29 september ontdekt u in de installatie voor de productie van monolieten (IPM) het resultaat van hun creatieve oefening.

Betonnen kisten

De Installatie voor de productie van monolieten (IPM) – waar over enkele jaren radioactief afval verpakt zal worden in betonnen kisten – vormt het decor voor deze uitzonderlijke kunstexpo. De tentoonstelling kwam tot stand door een samenwerking tussen de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS), Z33 Huis voor Actuele Kunst in Hasselt en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en met steun van De Vlaamse Gemeenschap.

Werken

Half Life - Maarten Vanden Eynde (BE)

Pazugoo - Andy Weir (UK)

Hourglass - Alexis Destoop (BE)

A Commonplace Book - Commonplace Studio (NL), Jesse Howard (US) & Tim Knapen (BE)

A Temporary Index - Thomson & Craighead (UK)

 

Praktische info

Waar? Kastelsedijk in Dessel, parkeren kan op het terrein bij Tabloo.
Wanneer? Zondag 29 september, van 10 tot 17 uur.
Inschrijven? Op voorhand verplicht en kan via www.niras.be/opendeurdag2019. Het bezoek is volledig gratis.

Opgelet: de werven sluiten hun deuren om 17 uur. De laatste wandelaars vertrekken daarom best voor 15.30 uur.

ActueelJolien Hendrickx