Deelnemers gezocht voor werksessie ‘Alchorisma’

copyright image: Bagus Putra Muljadi. Bentheimer Sandstone. Digital Rocks Portal, 2015

copyright image: Bagus Putra Muljadi. Bentheimer Sandstone. Digital Rocks Portal, 2015

Alchorisma is een verzonnen woord dat verwijst naar relaties tussen algoritmes, charisma, ritme, alchemie en karma. Tijdens deze werksessie wordt gefocust op niet-antropocentrische algoritmes. Dat doen we door ons vertrouwd te maken met de perspectieven van bomen, stenen en spirits. Inschrijven kan tot 21 september 2018.

Algoritmes als startpunt

Algoritmes zijn vervlochten met het alledaagse leven via wiskunde, informatica of machines. Ze zijn vaak onzichtbaar, omdat ze ingebed zijn in broncode, natuurkundige wetten of DNA. Ze zijn erg bepalend en beïnvloeden het samenleven, maar ook rechtsstelsels en economieën. Nochtans is die invloed wederzijds. Ook wij als mens kunnen het gedrag en de richting van een algoritme bepalen.

Multidisciplinaire werksessie

Welke patronen, veranderingen en gedragingen kunnen we ontdekken in dialoog met stenen, bomen en spirits? Welke algoritmes liggen aan de basis van hun eigenschappen, processen en noden? Hoe kunnen we die vertalen naar voor ons leesbare vormen? Op welke manier kunnen die algoritmische modellen (dis)functioneel worden? En hoe kunnen ze ons leren om beter om te gaan met niet-enkel-menselijke entiteiten?

Het is een manier om toegang te krijgen tot een panpsychisch wereldbeeld, waar alle materie een vorm van bewustzijn heeft. We ontwikkelen samen prototypes, modellen en concepten die de verbeelding opentrekken rond algoritmische modellen.

Begeleiders

  • Anne-Laure Buisson, An Mertens (Constant)

  • Maja Kuzmanovic & Nik Gaffney (FoAM) verkennen panpsychisme en animisme in hedendaagse samenlevingen. Vanuit hun tijdelijke residentie in Japan nodigen ze je uit om je af te stemmen op geologische entiteiten en ijstijdsbelevingen, om te experimenteren met algoritmes die het binaire onderscheid doen vervagen tussen natuur en cultuur, menselijk en niet-menselijk, leven en dood.

  • Het collectief RYBN presenteert de werken ADM XI en Data Ghosts als casestudies van het integreren van niet-menselijke entiteiten in de algoritmische wereld. Aan de hand van hun methodologie werken we samen aan een gemeenschappelijke syntax.

  • Marleen Verschueren, Linda Verplancke, Karin Van Ginneken, Martina Gylsen, Nele Deman, Erik De Wilde en Ingrid Baisier, een groep lokale sjamanen, nodigen je uit in de wereld van de spirits met een ritueel aan het begin van de werksessie.

Deelname

We verwelkomen deelnemers uit verschillende disciplines, nationaal en internationaal. Mail voor 21 september 2018 je motivatie en referenties van je werk naar an@constantvzw.org. Doe dit in het Engels. Uit alle kandidaten wordt een selectie van 15 deelnemers gemaakt. Op 1 oktober 2018 kom je ten laatste te weten of je geselecteerd bent.

De deelname is gratis. Constant vergoedt een deel van de reiskosten en zorgt voor lunch en onderdak.

Praktisch

Alchorisma vindt plaats in Z33, van zondagmiddag 2 december tot zaterdagavond 8 december 2018. De voertaal is Engels.

Alchorisma is ontwikkeld door Constant - Vereniging voor kunst en media - in samenwerking met Z33 en de onderzoeksstudio Time.

Beeld: Bagus Putra Muljadi. Bentheimer Sandstone. Digital Rocks Portal (September 2015). http://www.digitalrocksportal.org/projects/11
Emma Boelen