FORMAT 2023: Water Expeditions

Elke dag gebruiken en verbruiken we water zonder nadenken. We waarderen te weinig het kostbare goed dat uit onze kranen stroomt. In FORMAT 2023 toont een nieuwe lichting ontwerpers en architecten verfrissende inzichten over onze interacties met water. Ga met hen mee op ontdekking naar nieuwe waterwerelden die onze relaties met water verkennen én herontwerpen.

Laureaten

 

Niveau Zéro Atelier – Mathias Vincent-Palazzi & Thomas Viers

Projecttitel: Limpida, Marvelous

Door het opgevangen regenwater van Z33 om te leiden, gaat Niveau Zéro Atelier een veelzijdige discussie aan met juridische, sociale, technische en spirituele implicaties. In stedelijke gebieden is dit soort water een grotendeels onaangeboorde bron. Maar of het nu gaat om stedelijke ecologie, gemeenschappelijk gebruik of waterbesparing, deze hulpbron zal een belangrijke rol gaan spelen om onze steden leefbaar te houden. In de installatie loopt water over een dak, op een lichaam, en terug weer naar buiten, en toont zo een weg tot domesticatie.

The Ironing Board – Marta Ríos & Miguel Parrrra

Projecttitel: Not every spring springs in spring

Dit project wil ontrafelen wat er schuilgaat achter de privatisering van een natuurlijke hulpbron als water. Het kanaliseert zijn bevindingen in een rondleiding die de achterpoortjes toont van het gebruik en beheer van water. Z33 wordt gebruikt als een case study om de verschillende mechanismen achter waterbezit duidelijk te maken, als ook de mogelijkheden om dit op te eisen, vast te houden en terug te vorderen. De rondleiding vindt zowel in publieke als niet publieke gedeelte plaats van het huis voor hedendaagse kunst, design en architectuur, waarbij een de deelnemers worden uitgenodigd hun eigen standpunt te formuleren.

Maud Gerard

Projecttitel: Welcoming wandering water

Verwonderd over het spanningsveld tussen de grootsheid van water in al haar vormen en de menselijke dominante houding ten opzichte van water, onderzoekt Maud hoe we water gastvrijer kunnen verwelkomen. In lijn met de filosofische gedachtegang van Derrida, onze nood aan herkenning in de ander die we gastvrijheid willen verlenen, zoekt ze naar vormen van verpersoonlijking van water. In de verbeelding van water als een voortdurende reiziger vindt ze aanknopingspunten om haar onderzoek uit te zetten met Brussel als studiegebied.

Juul Prinsen

Projecttitel: Trage Waterwegen

Wat als we trage wegen en waterwegen met elkaar combineren om tot het idee van Trage Waterwegen te komen?  Door te verzamelen, maken en exploreren onderzoekt Juul Prinsen de mogelijkheden van beken en rivieren als paden. Trage Waterwegen pleit ervoor op avontuur te gaan in onze eigen ‘achtertuin’.

Kurina Sohn

Projecttitel: Deepest Unknown

Deepest Unknown breidt ons begrip van natuur uit door gebruik te maken van deep machine learning om te speculeren over het leven in de diepste regionen van onze oceanen. Kurina Sohn werkt samen met artificiële intelligentie (AI) om nieuwe verhalen en beelden te genereren om te laten zien wat er verloren kan gaan in deze  onontdekte onderwaterwereld. Het project wil onze relatie met het ongekende leven in water heroverwegen door al deze zeedieren individueel te analyseren want ze dragen nu al de sporen van onze ecologische voetafdruk.

Sofie Deckers

Projecttitel: Gent Bad

Toen ze in Zwitserland woonde, genoot Sofie Deckers van een sterke badcultuur. Tijdens de zomerse staycation tijdens de coronacrisis werd ze getriggerd om badplaatsen te verbeelden als ontmoetingsplaatsen in haar dagelijkse, stedelijke, publieke omgeving in Gent.

Door terug te gaan naar een verleden waar vakantie in eigen land eerder de norm was dan de uitzondering, wil ze mogelijke perspectieven voor de toekomst creëren. Ze combineert foto’s van vroeger en nu in een ruimtelijke compositie waarbij de verschillende tijdslagen kunnen samenkomen in de verbeelding van de toeschouwer.

Forever Orbit – Lore Janssens & Joram De Cocker

Lore Janssens en Joram De Cocker verzorgen het grafisch ontwerp en de scenografie van deze editie. Ze benaderen de ruimte als een zee vol obstakels die ze op verschillende manieren in kaart proberen brengen.

 

Wat is FORMAT?

FORMAT is het begeleidingstraject van Z33 voor de nieuwe lichting op vlak van design en architectuur. Een selectie recent afgestudeerde ontwerpers en architecten krijgt de kans om hun artistieke praktijk te verdiepen, een nieuwe creatie te realiseren en hun kennis en netwerken te delen. Na een jaar intensieve begeleiding is er een groepstentoonstelling waar alle ontwerpen samenkomen. In dit leerproces zijn tijd en ruimte essentieel om grenzen en onconventionele pistes op te zoeken. Z33 is die vrijhaven waar experiment, leren en falen samenkomt. Met 23 edities op de teller hebben meer dan 200 ontwerpers of architecten als laureaat van FORMAT/Toegepast hun eerste professionele stappen gezet in Z33. Voor FORMAT 2023 werkte Z33 voor de eerste keer met een thematische open call voor nieuwe projectvoorstellen rond het thema ‘leven met water’.

02.04 tot 20.08.23