Levensboom
Mark Dion
De Amerikaanse kunstenaar Mark Dion schenkt nieuw leven aan een symbolische plek: Herbricht. Zijn levensboom is als een reis door het verleden, het heden en de toekomst van de Maasvallei. De kracht van de natuur staat in zijn kunstwerk centraal. Het vormde ook de inspiratiebron voor deze podcast.
De cirkel van het leven
Op deze heuvel aan de oever van de Maas staat vandaag een levensboom van zes meter hoog. Ooit was hier een zee, daarna een ijsvlakte en nu een rivier: de Maas. Met de tijd verdwenen er planten, dieren, insecten of kwamen er nieuwe soorten bij. Zo zie je in de boom zestien beelden die allemaal te maken hebben met de ecologie, mythologie of geschiedenis van deze plek. Elk van hen vertelt een verhaal. Met de mosasaurus (maashagedis) reis je 75 miljoen jaren terug in de tijd, toen er hier dinosaurussen leefden. De wolharige mammoet neemt je mee naar 10.000 V.C. Daarnaast zijn er ook dieren of insecten die nu in de Maasvallei leven, zoals de bever, de groene kikker, de blauwe reiger, de visarend of het klein vliegend hert. De bok met de zilveren kelk verwijst dan weer naar de 18de-eeuwse legende van de bokkenrijders, een plaatselijke roversbende.
Refuge
Herbricht ademt een bijzondere sfeer. Het gehucht ligt in het winterbed van de rivier, waar de Maas alle ruimte mag en kan innemen. Tijdens het hoogwater zoeken konikpaarden en gallowayrunderen hun toevlucht op deze lichte heuvel aan de oever. De natuur neemt het over, terwijl de tijd het dorp uitdooft. De laatste bewoners trekken weg en er komen geen nieuwe bij. Des te symbolischer is deze plek voor de levensboom. Daar waar de mens wegtrekt, nemen de natuur en de kunst het over.
Podcast en video
Beluister het verhaal van Mark Dions creatieve partner Ron Holthuysen, die hem assisteerde bij het maken van de boom. Samen met Katrien Schaerlaekens van Regionaal Landschap Kempen & Maasland neemt Ron je mee in het uitzonderlijke rivierlandschap van Herbricht. Een reis in geluid naar verleden, heden en toekomst.
Mark Dion laat je in deze video meekijken naar zijn inspiratiebronnen. Bekijk hoe het werk tot stand kwam.
Praktische info
Meer info over de wandel- en fietsroutes vind je via deze link.