Alvaro
Barrington
Over

Alvaro Barrington (VE, 1983) werd geboren in Venezuela als zoon van migrerende werknemers uit Grenada en Haïti. Hij groeide op tussen de Caraïben en Brooklyn, New York, via een netwerk van familieleden. Een onwrikbare toewijding aan de gemeenschap vormt de basis van zijn veelzijdige praktijk. Hoewel Barrington zichzelf in de eerste plaats als schilder beschouwt, omvatten zijn artistieke samenwerkingen tentoonstellingen, performances, concerten, mode, filantropie en bijdragen aan het Notting Hill Carnival in Londen. Zijn benadering van de schilderkunst is even inclusief – hij omarmt niet-traditionele materialen en technieken zoals jute en naaien – en doordrenkt met verwijzingen naar zijn persoonlijke en culturele geschiedenis.

Barrington put uit zijn ervaringen met zijn grootmoeder in Grenada en maakt schilderijen met een rijke textuur en gemengde technieken op de jute die gebruikt wordt bij de productie van cacao in het Caribisch gebied. Het gebruik van gestikt garen in schilderijen en ansichtkaarten is gebaseerd op de traditionele ambachtelijke tradities die door de vrouwen in zijn familie werden doorgegeven. Zijn intieme composities, weergegeven in een kenmerkend palet van rood, bruin, geel en groen, richten zich vaak op afzonderlijke onderwerpen in close-up: tropische vegetatie, geabstraheerde portretten en lichaamsdelen. Terugkerende motieven zoals de hibiscus, de nationale bloem van Jamaica, roepen een geromantiseerd beeld op van het Caribisch gebied dat niet meer bestaat, behalve in de herinnering.

Barrington, die betrokken is geweest bij gemeenschapsactivisme, studeerde aan Hunter College in New York en The Slade School of Fine Art in Londen, waar hij in 2019 begon te doceren. Zijn eerste solotentoonstelling, die opende in hetzelfde jaar dat hij afstudeerde, werd gecureerd door Klaus Biesenbach in MoMA PS1, Queens, in 2017. Zijn werk is sindsdien te zien geweest in tal van solo- en groepstentoonstellingen, waaronder A Taste of Chocolate bij Thaddaeus Ropac, Londen (2018) en zijn lopende Tt x AB-samenwerking met de schilder Teresa Farrell. Barrington co-curreerde de tentoonstelling Artists I Steal From met Julia Peyton-Jones bij Thaddaeus Ropac, Londen in 2019.

Gepubliceerd op

16 augustus 2021