Jonathan
De Maeyer
Over

Jonathan De Maeyer (1994, BE) werkt en woont in Gent. Hij behaalde een masterdiploma in Visual Arts – Photography aan LUCA School Of Arts Gent en werkt zowel aan autonome projecten als aan projecten in samenwerking met kunstenaars en muzikanten. De Maeyer is een beeldend kunstenaar die zijn omgeving probeert te begrijpen door middel van zijn fotografisch werk, films en teksten. Hij werkt aan een digitaal en analoog beeldarchief dat de basis vormt voor associatief gecomponeerde reeksen die het verlangen naar een onbekend landschap, ‘Locus Amoenis’ genaamd, trachten te vertalen. Daarnaast gaan de series over de interpretatie van plaats. De grenzen van de waarneming lijken te worden bepaald door stijlfiguren en bepaalde succesvolle interpretaties. In zijn werk probeert hij het landschap te herinterpreteren en de toeschouwer toegang te geven tot een alternatieve, persoonlijke perceptie. Een voorstelling van de werkelijkheid is al een perceptie.

De voorstelling van een beeld bestaat uit lagen. Sommigen zien de ruimte tussen deze lagen als leegte, maar De Maeyer ziet deze graag als een ruimte met eindeloze mogelijkheden waaruit de kijker naar hartenlust kan interpreteren. Wanneer beelden er niet in slagen een bepaalde betekenis over te brengen, creƫert hij een leeg canvas om een persoonlijke perceptie op te projecteren. Door deze lagen toe te voegen, wil hij het proces van zien vertragen.

Het is niet het beeld dat hem fascineert, maar het beeld van het beeld, dat kunstmatig is. Bestaat de werkelijkheid als ze niet wordt waargenomen?

www.jonathandemaeyer.com

Gepubliceerd op

22 december 2021