Pauline Agustoni &
Satomi Minoshima
Over

Satomi Minoshima (°1989) is geboren in Kanagawa, Japan en werkt nu in Eindhoven. Ze studeerde Conceptual Design aan de Musashino Art University en aan de Design Academy Eindhoven.

Pauline Agustoni (°1996) is geboren in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland en werkt nu in Eindhoven, Nederland en Berlijn, Duitsland. Ze studeerde Kunst en Conceptueel Ontwerp aan de Luzern University of Applied Sciences and Arts en aan de Design Academy Eindhoven.

Voor re-FORMAT onderzoeken de ontwerpers Pauline Agustoni & Satomi Minoshima ‘Dorozome’. Dat is een traditionele textielverftechniek afkomstig van het Zuid-Japanse eiland Amami Oshima. Volgens een mythe werd dit proces ontdekt nadat ambachtslieden met boomschors geverfde kimono’s in de modder hadden verstopt. Zo wilden ze voorkomen dat de overheid de kimono’s in beslag zou nemen.

Vanuit een theoretisch perspectief zijn zulke vertellingen een inspiratiebron voor het duo. Het maakt hen mogelijk om vragen te stellen en aan de slag te gaan met de issues over de positionering van design en de relatie van de ambachtsman met zijn materiaal, creatie en de globalisering. Vanuit praktisch oogpunt legt die mythe een basis voor hun werk, namelijk de relatie tussen verstoppen en onthullen als kleur- en materiaalstudie. Die actie is tweeledig: het duo ontwikkelde een methodologie, niet alleen om de bovengenoemde punten te bespreken, maar ook om te bekijken hoe ze dit idee over kunnen dragen in de vorm van een publicatie of tentoonstelling.

De basis van dit project was een drie weken durend onderzoek in Japan. In plaats van af te gaan op secundaire bronnen en online ‘how-to’s’, zijn Agustoni en Minoshima direct naar de kennisbron gegaan. Het zijn deze referentiepunten die hun werk een bredere betekenis geven bij de positionering van het ambacht in een geglobaliseerde wereld. Tijdens dit proces onderzocht het duo de relatie van de ambachtsman met zijn ambacht en zijn meest fundamentele materiaal: de natuur van het eiland. Pauline Agustoni & Satomi Minoshima plaatsen hun ervaringen en kennis in een nieuwe context door de stem en getuigenissen van de ambachtsman te laten horen in Z33.

Mentor:

Yukihito Kanai van de Kanai Kogei workshop.

Gepubliceerd op

16 oktober 2020

Profielen

Filter
A
Cindy
Achten
Herman
Achten
Fatima
Aitfarji
Veerle
Ausloos
B
Jesse
Bas
Jo
Berben
Annick
Billen
Annick
Billen
Jan
Bloemen
C
Chantal
Coppens
D
Christophe
De Schauvre
Bart
De Vos
Ellen
De Waele
Koen
Deconinck
Erna
Deferm
Geert
Driessen
F
Susy
Fagard
Silvia
Franceschini
G
Kurt
Geraerts
Rien
Geypen
René
Gilis
Kiki
Goossen
Christoph
Grafe
Chris
Grouwels
H
Z33
House for Contemporary Art, Design and Architecture
Ils
Huygens
I
J
Dimitri
Jeurissen
K
Freya
Konings
L
Lize
Libens
M
Sophie
Meers
Lydia
Melon
O
Ali
Osman Tugla
P
Iris
Peeters
Sarah
Plessers
Tijs
Posen
Q
Francine
Quanten
Scott
Quinlan-McElroy
R
Tim
Roerig
S
Piet
Snoeks
Jonathan
Stuyven
T
Lindsy
Thijs
Annelies
Thoelen
V
Gilbert
Van Baelen
Adinda
Van Geystelen
Heleen
Van Loon
Jennifer
Van Och
Dirk
Van den Bosch
Lieve
Vanhoyland
Geerhard
Verbeelen
Willem
Vrancken
W
Jan
Wouters
d
v
Nadine
van Est

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Graag!

Choose your language