Pauline Agustoni &
Satomi Minoshima
Over

Satomi Minoshima (°1989) is geboren in Kanagawa, Japan en werkt nu in Eindhoven. Ze studeerde Conceptual Design aan de Musashino Art University en aan de Design Academy Eindhoven.

Pauline Agustoni (°1996) is geboren in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland en werkt nu in Eindhoven, Nederland en Berlijn, Duitsland. Ze studeerde Kunst en Conceptueel Ontwerp aan de Luzern University of Applied Sciences and Arts en aan de Design Academy Eindhoven.

Voor re-FORMAT onderzoeken de ontwerpers Pauline Agustoni & Satomi Minoshima ‘Dorozome’. Dat is een traditionele textielverftechniek afkomstig van het Zuid-Japanse eiland Amami Oshima. Volgens een mythe werd dit proces ontdekt nadat ambachtslieden met boomschors geverfde kimono’s in de modder hadden verstopt. Zo wilden ze voorkomen dat de overheid de kimono’s in beslag zou nemen.

Vanuit een theoretisch perspectief zijn zulke vertellingen een inspiratiebron voor het duo. Het maakt hen mogelijk om vragen te stellen en aan de slag te gaan met de issues over de positionering van design en de relatie van de ambachtsman met zijn materiaal, creatie en de globalisering. Vanuit praktisch oogpunt legt die mythe een basis voor hun werk, namelijk de relatie tussen verstoppen en onthullen als kleur- en materiaalstudie. Die actie is tweeledig: het duo ontwikkelde een methodologie, niet alleen om de bovengenoemde punten te bespreken, maar ook om te bekijken hoe ze dit idee over kunnen dragen in de vorm van een publicatie of tentoonstelling.

De basis van dit project was een drie weken durend onderzoek in Japan. In plaats van af te gaan op secundaire bronnen en online ‘how-to’s’, zijn Agustoni en Minoshima direct naar de kennisbron gegaan. Het zijn deze referentiepunten die hun werk een bredere betekenis geven bij de positionering van het ambacht in een geglobaliseerde wereld. Tijdens dit proces onderzocht het duo de relatie van de ambachtsman met zijn ambacht en zijn meest fundamentele materiaal: de natuur van het eiland. Pauline Agustoni & Satomi Minoshima plaatsen hun ervaringen en kennis in een nieuwe context door de stem en getuigenissen van de ambachtsman te laten horen in Z33.

Mentor:

Yukihito Kanai van de Kanai Kogei workshop.

Gepubliceerd op

16 oktober 2020