Studiocalh
Over

Colette Aliman (°1989) is geboren in New York, VS. Ze studeerde beeldhouwkunst aan de Tufts University en de School of The Museum of Fine Arts (VS) en Design aan de Design Academy Eindhoven (NL). Colette woont momenteel in Rotterdam.

Lauriane Heim (°1994) is geboren in Straatsburg, Frankrijk. Ze studeerde aan de Universiteit van Straatsburg (FR), Ewha Women University in Seoul (KR) en de Design Academy Eindhoven (NL). Ze is momenteel gevestigd in Rotterdam.

In een tijdperk van visuele dominantie, kan ons gehoor verworden tot een ondergewaardeerd zintuig. Dit sentiment staat centraal in het creatieve onderzoek van Studiocalh. Het duo, Lauriane Heim en Colette Aliman, benadrukt het vermogen van ons gehoor om een omgeving te ‘lezen’ door aan te geven welke rol het speelt bij het signaleren van potentiële gevaren, van afstanden, etc. Het gehoor kan echter ook gebruikt worden om te manipuleren, als entiteiten zoals de aandachtseconomie onze zintuigen kapen. Maar wat vertelt het geluid ons nog meer over ons leven?

Een iconische vraag die in het duo’s project A Counter-Soundscape Of Fear centraal staat is: Wat kunnen we leren als we angst vanuit een sonisch perfectief benaderen in de designwereld? Om dit soort vragen te beantwoorden richt Studiocalh zich op het tastbaar maken van sociale verschijnselen, zoals de stemmingsmodulerende geluidstactieken van nieuwe media in het dagelijks leven.

Het duo richt zich op een ontwerppad dat zich niet alleen baseert op het eindproduct van het solutionisme; het is tijd om te gaan kijken naar (project)voorstellen met een meer procesgerichte aanpak in plaats van geforceerde en statische oplossingen te realiseren. Het hele jaar door willen de ontwerpers met re-FORMAT een methodologie creëren om de sonische grenzen van design te onderzoeken en pleiten ze om geluid als tastbaar materiaal te gebruiken.

Het project start met de implementatie van een counter sonic culture door de creatie van een ‘kruisbestuivingsplatform’ tussen een podcast en een Foley installatie – een techniek van geluiddesign voor film tijdens de post-productie. Een groep psychologen, sociologen, akoestici, geluidstechnici, componisten en stedenbouwkundigen sluit zich aan bij Studiocalh en werkt samen met hen om afleveringen en een counter-fear-geluidsbibliotheek te creëren die toegankelijk is via de website van het project.

Waar dit eindigt valt nog te beluisteren. Maar wat het resultaat ook is, 2021 is het jaar om naar onze angsten te luisteren.

Mentoren:

Daniel Blumstein

Jean-Paul Thibaud

Marcel Cobussen

Website:
https://laurianeheim.com/
http://www.colettealiman.com/

Gepubliceerd op

16 oktober 2020

Profielen

Filter
A
Cindy
Achten
Herman
Achten
Fatima
Aitfarji
Veerle
Ausloos
B
Jesse
Bas
Jo
Berben
Annick
Billen
Annick
Billen
Jan
Bloemen
C
Chantal
Coppens
D
Christophe
De Schauvre
Bart
De Vos
Ellen
De Waele
Koen
Deconinck
Erna
Deferm
Geert
Driessen
F
Susy
Fagard
Silvia
Franceschini
G
Kurt
Geraerts
Rien
Geypen
René
Gilis
Kiki
Goossen
Christoph
Grafe
Chris
Grouwels
H
Z33
House for Contemporary Art, Design and Architecture
Ils
Huygens
I
J
Dimitri
Jeurissen
K
Freya
Konings
L
Lize
Libens
M
Sophie
Meers
Lydia
Melon
O
Ali
Osman Tugla
P
Iris
Peeters
Sarah
Plessers
Tijs
Posen
Q
Francine
Quanten
Scott
Quinlan-McElroy
R
Tim
Roerig
S
Piet
Snoeks
Jonathan
Stuyven
T
Lindsy
Thijs
Annelies
Thoelen
V
Gilbert
Van Baelen
Adinda
Van Geystelen
Heleen
Van Loon
Jennifer
Van Och
Dirk
Van den Bosch
Lieve
Vanhoyland
Geerhard
Verbeelen
Willem
Vrancken
W
Jan
Wouters
d
v
Nadine
van Est

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Graag!

Choose your language