A-Z night #5: Dark Ecology

Artistic encounters in the Anthropocene

Een opeenstapeling van hands-on inspiratie, clashende projecten en saillante sprekers die het podium bestormen met eigenzinnige perspectieven. Verwacht geen brave consensus, maar avonden vol interactie en nu en dan een artistieke stomp in de maag. Voor & door makers, denkers en studenten uit de creatieve industrie.
Deze A-Z night wordt de donkerste editie ooit. Niet langer vormt de natuur de mensheid, maar vormen WIJ de wereld. Ons handelen heeft invloed op alle leven op aarde. Dit is het uitgangspunt van de term ‘Het Antropoceen’. Hoe kan de artistieke praktijk zich constructief verhouden tot dit kritische concept? Welke nieuwe methoden en kennis kunnen perspectief bieden op een wereld vol onzekerheden?

Kristof Vrancken (BE)

Aanleiding voor deze A-Z night is het doctoraatsonderzoek The Sustainist Gaze van fotograaf Kristof Vrancken waarin hij de relatie tussen mens en omgeving, en de overblijfselen van menselijke activiteiten onderzoekt. De natuur is een actief ingrediënt in zijn fotografische processen.

Sue Spaid (VS/BE)

Sue Spaid is een filosofe, curator en auteur. Ze werkt rond het begrip Ecoventions (samentrekking ‘ecology’ en ‘inventions’) en maakt exposities met het werk van ecologen, vormgevers en wetenschappers die nadenken over het aanpakken en oplossen van ecologische problemen.

Kris Verdonck (BE)

Kris Verdonck bespeelt het grensgebied tussen beeldende kunst en theater, tussen installatie en performance, tussen dans en architectuur. Het theaterstuk Conversations (at the end of the world) (2016) onderzoekt wat we zullen doen en zeggen bij een snel naderend einde.

Live performance – Innerwoud (BE)

Innerwoud is de eenmansband van contrabassist Pieter-Jan Van Assche. Zijn muziek wordt omschreven als momenten vol neo-klassiek-minimalisme en etherische kamermuziek die overgaan in de wereld van grauwe drones en ambient.

 

20.02.18

Kristof Vrancken, Sue Spaid, Kris Verdonck, Pieter-Jan Van Assche,