CURE (the Work)

Sam Lewitt

18 december 2014. Het is een zwarte dag in de Limburgse geschiedenis. Ford Genk sluit de deuren met meer dan 4000 werknemers die op straat staan. Het litteken van wat vroeger was, wordt sinds augustus 2017 uitgewist. Toen startte de sloop van de gebouwen op de voormalige Fordsite. In datzelfde jaar begon ook de bouw van het nieuwe Z33 in Hasselt. De Amerikaanse kunstenaar Sam Lewitt herwerkt deze economische verandering in zijn tentoonstelling CURE (the Work). Hij zet een nieuwe productielijn voor bouwstenen op in Z33 met elementen van de gesloopte fabriek en grond van de Fordsite in Genk.

De wereldwijde verspreiding van goederen en kapitaal staat al langer centraal in het werk van Sam Lewitt. Met CURE (the Work) transformeert hij Z33 in een productie plek waar grond van Ford Genk wordt herwerkt tot bouwstenen. De verschillende fases van het fabricageproces – het samendrukken, uitharden en stapelen – worden gescheiden door deuren en dekzeilen van de voormalige fabriek. Is het kunstwerk een activiteit of een product? Die vraag wordt opgeroepen met deze gefaseerde manier van presenteren.

In de tentoonstellingszalen van Z33 verwerken twee identieke steenmachines grond van de Fordsite. Deze DIY-machines zijn ooit ontworpen voor de bouw van woningen in ontwikkelingslanden. Lokale grond kon op die manier onmiddellijk ingezet worden voor het bouwen van huizen en de aanleg van wegen. Later omarmden kleine zelfvoorzienende ecologische woonvormen het hulpmiddel. De steenmachines verbinden Z33 met andere productieplekken en roepen vragen op over de relatie tussen artistieke productie en locatie: deze apparaten zijn draagbaar maar ook letterlijk afhankelijk van hun ondergrond. De tentoonstelling lijkt een spiegel van de huidige wereldeconomie, waar de verplaatsing van productie een grote lokale impact kan hebben, zoals is gebleken na de sluiting van Ford Genk.

 

Curator Tim Roerig

Met dank aan Miguel Abreu Gallery, New York; Galerie Buchholz, Berlijn/Keulen/New York; De Vlaamse Waterweg nv; MG Real Estate / Intervest / Genk Green Logistics

04.10 tot 03.01.21
Standaard € 8
+ 26 jaar
Korting € 4
Kortingtarief voor personen met een beperking, hun begeleider, UitPAS Hasselt, groepen vanaf 8 personen
Gratis € 0
- 26 jaar, ICOM, BILL-app (European Youth Card), Museumpas, lerarenkaart
  • Deel dit programma
  • F
  • T
Beeldengalerij
Lees meer over Sam Lewitt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Graag!

Choose your language