Florentijn Hofman – De Badeend

2009

Het kunstwerk ‘Badeend’ van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman is het eerste en ook erg indrukwekkende pilootproject van Z33 – kunst in de open ruimte, een nieuw ambitieus project rond kunst in de openbare ruimte in Limburg.
Van juni tot oktober 2009 meert de gigantische gele badeend aan in Hasselt, Genk, Neerpelt, Lommel, Maasmechelen end Oud-Rekem. De minnelijke dobberende eend kent geen grenzen, en heeft geen culturele of politieke voorkeuren.
Sinds de start van het ‘Badeend’ project werden verschillende partners gezocht om samen te werken. De productie is een samenwerking tussen de kunstenaar, Z33, de Dienst Scheepsvaart, medewerkers van verschillende kantoren en organisaties, de gemeenten en de provincie Limburg. Z33 – kunst in de open ruimte zal in de toekomst op deze manier willen blijven werken.

2010

Op 1 september 2010 wordt een nieuwe versie van het kunstwerk Badeend van Florentijn Hofman te water gelaten op de Hasseltse Kanaalkom. Dit is een nieuwe versie van de reuze opblaas-badeend die vorig jaar op tournee ging door Limburg. Op massale vraag van het publiek komt ze terug. Zij zal vanaf nu het symbool en de mascotte zijn voor het project Z33 – kunst in de open ruimte, dat kunst in de openbare ruimte brengt. Als de eend aanmeert, weet je dat er in de omgeving kunst staat. Van de overblijfselen van de vorige eend werden door MichaĆ«l Verheyden tassen gemaakt. Voor de nieuw lancering werd een bookazine gemaakt over dit kunstwerk en zijn kunstenaar Florentijn Hofman.

2012

De badeend is een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Ze staat symbool voor grenzeloze verdraagzaamheid. Ze begroet de toeschouwers altijd vriendelijk met een langzaam knikkende beweging. De dobberende eend kent geen grenzen, geen culturele of politieke voorkeuren. De kunstwerken van Hofman verbazen het publiek en confronteren onze dagelijkse beleving met ongewone, opvallende en opzienbarende kunstwerken.

De badeend zal te zien zijn bij volgende plaatsen.
Lommel 2 tot 17 juli – vijver barrierspark
Neerpelt 18 tot 26 juli – passantenhaven
Bocholt 27 juli tot 2 augustus – fietsersbrug
Hasselt 6 augustus tot 19 augustus – Kanaalkom

Beeldengalerij6 afbeeldingen