Jef Geys maakt school

De tentoonstelling Jef Geys maakt school focust op het werk dat de Belgische kunstenaar Jef Geys (1934-2018) maakte in de periode 1963 tot 1989, toen hij leraar was aan de Rijksmiddelbare school in Balen.

Jef Geys wist als leraar op zijn heel eigen manier de lessen esthetica op een ‘positieve’ manier in te vullen met inzichten van en over de kleine en grote wereld. Hij stelde zijn leerlingen op een open manier vragen over de vanzelfsprekendheden van gangbare opinies en wisselende wereldbeelden, ook over reclametechnieken waarin hij zelf een opleiding had gehad.

Zijn meest bijzondere kunstwerken ontstonden vanuit de directe praktijk in de school én via zijn onderhuids-organisch talent als weergaloze, kennis-overdrachtelijke educatieve kracht met als doel allerlei onuitstaanbare mythes en camouflages van de beleefde werkelijkheid te onttoveren. De wereldlandkaart, de vrouwenvragen, ABC école de Paris, kleurboek voor volwassenen, gevoelsspeeldoos… zijn en blijven cruciale werken in zijn oeuvre die tot op vandaag niets aan actualiteit hoeven in te boeten.

 

 

Van 31 januari tot 17 mei toont WIELS  in Brussel een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Jef Geys.

 

01.10 tot 18.02.24
Beeldengalerij11 afbeeldingen
News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
De Lage Landen

Meester Jef Geys bracht kunst naar zijn klas en vice versa

Een tentoonstelling en boekpublicatie zoomen in op hoe kunstenaar Jef Geys zijn ervaringen als leerkracht plastische opvoeding verwerkte in zijn artistiek oeuvre, en omgekeerd. Die wisselwerking maakte de Kempenaar volstrekt uniek.

Nieuwsartikel
Radio 1 Culture Club

Fotograaf Jef Van Eynde over kunstenaar Jef Geys: Hij maakte kunst om dingen in vraag te stellen

In kunstinstelling Z33 in Hasselt kan je vanaf 1 oktober de tentoonstelling ‘Jef Geys maakt school’ bezoeken. De tentoonstelling focust op het werk van de Belgische kunstenaar Jef Geys, bekend om zijn conceptuele en vaak subversieve kunst. Fotograaf Jef Van Eynde, die samen met kunsthistoricus Bart Janssen en auteur Koen Peeters het boek 'De school van Jef Geys' maakte, vertelt over de vele tot de verbeelding sprekende verhalen die hij tijdens het maken van het boek tegenkwam. Enkele van die verhalen kan je ook terugvinden in de expo, die je nog tot 18 februari 2024 kan bezoeken.

Nieuwsartikel
TV Limburg

Z33 bundelt krachten met vier grootste Vlaamse musea

Het Hasseltse Z33 zal het hele najaar een museum voor hedendaagse kunst zijn. Dat is ongezien. Het is een unieke samenwerking met de vier grootste Vlaamse musea die naar Limburg afzakken. Voor het eerst bundelen ze de krachten op één locatie. Het is een geweldige eyecatcher in de vier najaarsexpo's die het huis voor actuele kunst, design en architectuur zondag opent. Limburger Steve Robyns heeft zijn eerste solo-expo én er is een overzichtstentoonstelling van een monument als Jef Geys. Het najaar wordt naar alle waarschijnlijkheid de langverwachte topperiode voor Z33