Jef Geys maakt school

De tentoonstelling Jef Geys maakt school focust op het werk dat de Belgische kunstenaar Jef Geys (1934-2018) maakte in de periode 1963 tot 1989, toen hij leraar was aan de Rijksmiddelbare school in Balen.

Jef Geys wist als leraar op zijn heel eigen manier de lessen esthetica op een ‘positieve’ manier in te vullen met inzichten van en over de kleine en grote wereld. Hij stelde zijn leerlingen op een open manier vragen over de vanzelfsprekendheden van gangbare opinies en wisselende wereldbeelden, ook over reclametechnieken waarin hij zelf een opleiding had gehad.

Zijn meest bijzondere kunstwerken ontstonden vanuit de directe praktijk in de school én via zijn onderhuids-organisch talent als weergaloze, kennis-overdrachtelijke educatieve kracht met als doel allerlei onuitstaanbare mythes en camouflages van de beleefde werkelijkheid te onttoveren. De wereldlandkaart, de vrouwenvragen, ABC école de Paris, kleurboek voor volwassenen, gevoelsspeeldoos… zijn en blijven cruciale werken in zijn oeuvre die tot op vandaag niets aan actualiteit hoeven in te boeten.

Van 31 januari tot 17 mei toont WIELS  in Brussel een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Jef Geys.

01.10 tot 18.02.24
Beeldengalerij6 afbeeldingen