Konstantin Grcic – Panorama

Konstantin Grcic* is een van de invloedrijkste ontwerpers van onze tijd. Veel van zijn creaties, zoals Chair_One of de Mayday lamp zijn nu al designklassiekers. Uit zijn werk spreekt een logisch en helder ontwerpproces, respect voor productiemethoden en een eerlijk gebruik van materialen.

Met Konstantin Grcic – Panorama presenteert Z33 in samenwerking met het Vitra Design Museum de tot op heden grootste solotentoonstelling van Grcic’s werk.

Tentoonstellingsconcept

Speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelde Konstantin Grcic drie grote installaties die zijn persoonlijke visie op het leven in de toekomst weergeven rond de thema’s wonen, werken en de publieke ruimte. Deze ruimtelijke installaties presenteren fictieve scenario’s die de bezoeker confronteren met de inspiratie, uitdagingen en vragen van de ontwerper en plaatsen zijn werken in een bredere sociale context. Het hoogtepunt van deze reeks presentaties is een 30 meter lang panorama dat een architectonisch landschap van de toekomst weergeeft.
Een vierde ruimte in de tentoonstelling toont Grcic’s ontwerpen, prototypes en tekeningen, aangevuld met werken van andere ontwerpers en alledaagse en gevonden voorwerpen – van een oude theepot en een vroege Apple-computer tot werken van Marcel Duchamp, Gerrit Rietveld en Enzo Mari – waarmee de ontwerper zijn inspiratiebronnen blootgeeft.
In deze tentoonstelling komt de veelzijdigheid van de ontwerper aan bod en wordt duidelijk dat design voor Konstantin Grcic meer is dan het zoeken naar oplossingen voor (ontwerp)problemen. Het is een complex proces van onderzoek, testen, mislukkingen en toevallige vondsten waaruit een diepe betrokkenheid van de ontwerper met de visuele cultuur van onze tijd spreekt.

Ontwerppraktijk Konstantin Grcic

Konstantin Grcic (°1965) werd aanvankelijk beïnvloed door het minimalistische design van Jasper Morrison bij wie hij zijn carrière startte in de late jaren 1980. Al snel ontwikkelde hij echter een eigen kenmerkende vormentaal en ontplooide hij zich tot een drijvende kracht van formele en technische innovatie binnen de internationale designwereld. Tegenwoordig werkt Grcic voor toonaangevende designbedrijven, waaronder Authentics, Flos, Magis, Vitra, ClassiCon, Plank, Krups en Muji. Zijn ontwerpen zijn verrassend en opmerkelijk cliché-vrij. Ze ontlenen hun radicale esthetiek aan een intensief onderzoek naar materialen, technologieën en productieprocessen.
Met Panorama betreedt Grcic nieuw terrein. Nooit eerder heeft hij een meer fundamentele reflectie op zijn eigen werk gegeven en een zo uitvoerige uiteenzetting gepresenteerd van zijn notie van design. De tentoonstelling is gebaseerd op een uitgebreide analyse van de huidige technologische veranderingen, innovaties en omwentelingen in het hedendaagse design. Ze is het resultaat van drie jaar nauwe samenwerking tussen Grcic, Vitra Design Museum en Z33. Het resultaat is een opvallende, narratief en visueel intense presen- tatie, op de grens tussen heden en toekomst, realiteit en fictie.

*Spreek uit: “Grid-zitsj”

konstantin-grcic.com

Z33 – Langlopend onderzoek naar toekomstscenario’s

Z33 presenteert met Panorama een volgende in een reeks tentoonstellingen over de toekomst. Na Space Odyssey 2.0, Atelier à Habiter en Future Fictions, wordt nu de visie van een topdesigner toegevoegd aan het langlopende onderzoek waarin aan ontwerpers, architecten en kunstenaars wordt gevraagd mogelijke scenario’s te bedenken voor het leven in de nabije toekomst.
Z33 geeft ook beginnende ontwerpers de kans te reageren op de standpunten en denkbeelden van Konstantin Grcic. Studenten van UHasselt (interieurarchitectuur), LUCA School of Arts, Campus C-Mine, MAD (fotografie, productdesign, media en communicatiedesign), KASK Gent (autonome vormgeving) en Design Academy Eindhoven (social design) zullen tijdens workshops intensief werken rond de tentoonstelling en het oeuvre van Grcic en hun persoonlijke visie op wonen en werken in de nabije toekomst verbeelden. Zowel het ontstaansproces als de resultaten zullen te zien zijn in de tentoonstelling vanaf diverse tijdstippen.

De tentoonstelling wordt vergezeld van een 320 pagina’s tellende catalogus die een overzicht biedt van het werk van Grcic en essays van auteurs als Richard Sennett, Peter Sloterdijk en anderen. Deze catalogus is te koop aan de balie van de tentoonstelling voor 69,90 euro (cash)

07.02.2015 om 19u30 Opening Konstantin Grcic – Panorama
Grcic is aanwezig op de opening op 7 februari
21.04.2015 van 18u tot 20u Nocturne met gratis rondleiding in Konstantin Grcic – Panorama
De tentoonstelling is uitzonderlijk geopend tot 20u. Gratis rondleiding om 18u (NL) en om 18u30 (NL / EN), wel inschrijven
> meer info en inschrijven
21.04 2015 om 20u Talk / A-Z lezing Konstantin Grcic – Panorama
Locatie: UHasselt, Oude Gevangenis, Martelarenlaan 42 in Hasselt
> meer info en inschrijven

Konstantin Grcic – Panorama op kindermaat
Bij elke tentoonstelling voorziet Z33 een Kijkwijzer voor 10-14 jarigen en een Kinderblik voor 6-9 jarigen. Hiermee ontdekken de kinderen de tentoonstelling op een speelse en creatieve manier. Ze bezoeken de tentoonstelling aan de hand van leuke doe-opdrachten.
> meer info
Rondleidingen bij Konstantin Grcic – Panorama
Z33 voorziet rondleidingen op maat doorheen Panorama. Reserveer een groepsrondleiding voor je vereniging of je klas, al dan niet met creatieve verwerking. In het weekend kan je een gratis minirondleiding volgen om 15u en 16u.
> meer info en rondleiding boeken voor groepen en gezinnen > meer info en rondleiding boeken voor scholen

Workshops bij Konstantin Grcic – Panorama
Parallel met de tentoonstelling ‘Konstantin Grcic – Panorama’ organiseert Z33 in samenwerking met studenten van UHasselt (interieurarchitectuur), LUCA School of Arts, Campus C-Mine, MAD (fotografie, productdesign, media en communicatiedesign), KASK Gent (autonome vormgeving) en Design Academy Eindhoven (social design) een aantal workshops. Geïnspireerd door de tentoonstelling verbeelden de studenten hun persoonlijke visie op wonen en werken in de nabije toekomst. 
owel het ontstaansproces als de resultaten zullen te zien zijn in de tentoonstelling vanaf diverse tijdstippen.

Research

Gekoppeld aan elke ruimte (Work, Life & Public Space) werd als voorbereiding op de tentoonstelling uitgebreid onderzoek gedaan naar allerlei vragen en thema’s over hoe ons privé- en werkleven zich zal ontwikkelen in de nabije toekomst en welke uitdagingen gesteld worden aan de publieke ruimte. De artikels die hiertoe verzameld werden, bestaan uit een collectie nieuwsartikels, essays, opiniestukken, algemene trends, statistieken of concrete architecturale of design voorstellen die gelinkt zijn aan onderwerpen die aan bod komen in Grcic’s speculatieve installaties. In de tentoonstelling vind je ingekorte versie op panelen aan de muur en ook in het krantje. De volledige versies van deze teksten vind je via deze links:
PUBLIC SPACE bit.ly/public-space
LIFE SPACE bit.ly/life-space
WORK SPACE bit.ly/work-space

Lees ook ‘Invading Spaces’ door Jan Boelen, uit tentoonstellingscatalogus “Panorama” van Konstantin Grcic uitgegeven door Vitra Design Museum. © Vitra Design Museum en auteurs, 2014.

In pers:

. NY Times by Alice Rawsthorn – A Witty Designer’s Time Travel. Konstantin Grcic peers into the future
. Dezeen – Konstantin Grcic presents his vision of the future at Vitra Design Museum solo show
. Designboom –  konstantin grcic – panorama at the VITRA design museum
. Daily Tonic – ‘Panorama’: Konstantin Grcic at the Vitra Design Museum (photogallery) 
.Domus – Konstantin Grcic Panorama
‘Konstantin Grcic – Panorama’ is een tentoonstelling van Vitra Design Museum en Z33 – Huis voor actuele kunst, Hasselt (België).

Beeldengalerij5 afbeeldingen