Kris Verdonck – EXHIBITION #1

De creaties van Kris Verdonck situeren zich in het grensgebied tussen beeldende kunst en theater, tussen installatie en performance, tussen dans en architectuur. Centraal in zijn werk staat de verwarring van de mens in een vreemd geworden wereld als gevolg van de technologische ontwikkeling. Er ontstaat een sfeer van ‘Unheimlichkeit’ of bevreemding door het spanningsveld tussen mens en machine, tussen levend wezen en dode materie. Deze ‘huidige staat van de wereld’, met zijn milieuproblematiek, ecologische rampen, oorlogen… vormt de rode draad doorheen zijn oeuvre.

In het soloproject in Z33 focust Kris Verdonck enerzijds op de verwarring en vervreemding van de mens in zijn omgeving, maar ook op de verwarring van de wereld zelf waarin de apocalyps eigenlijk al heeft plaatsgevonden.
Dat beeld krijgt in Z33 gestalte in een nieuw werk: EXOTE. Deze ‘tuininstallatie’ bestaat uit een selectie van de meest invasieve exoten (niet-inheemse invasieve plant- en diersoorten) in België, die een reëel gevaar betekenen voor de biodiversiteit, economie en volksgezondheid. Het is een soort einde-van-de-wereld landschap en staat als metafoor voor een wereld waarin de mens zich steeds meer moet beschermen tegen een omgeving die hij zelf gecreëerd heeft. De binnentuin maakt deel uit van een parcours waarin verschillende reeds bestaande projecties en installaties van Kris Verdonck worden samengebracht in een nieuwe context.

In het grensgebied tussen beeldende kunst en theater, tussen installatie en performance creëert Kris Verdonck een bevreemdende schets van de huidige staat van onze wereld. Dit beeld krijgt in Z33 onder andere gestalte in een nieuw werk EXOTE, een metaforische tuininstallatie met een selectie van de meest invasieve niet-inheemse plant- en diersoorten in België. De binnentuin maakt deel uit van een parcours waarin verschillende bestaande projecties en installaties van Kris Verdonck voor het eerst worden samengebracht in een context van beeldende kunst.

OPENING zaterdag 30.04.2011 om 19u30
. intro & welkom door Gilbert Van Baelen (gedeputeerde van cultuur van de Provincie Limburg)
. toelichting door Jan Boelen (artistiek directeur Z33)
. bezoek tentoonstelling & live installatie / performance van Kris Verdonck
. party

PRE-OPENING 28.04.2011 – 01.05.2011 – Art Brussels
Z33 presenteert een installatie van Kris Verdonck op Art Brussels.

Met op zaterdag 30 april een pendelbus tussen Brussel en Hasselt.
Heen: 18u30 Kaaitheater, 19u Art Brussels (Brussels Expo) – Z33
Terug: 23u30 Z33 – Brussel (Kaaitheater, Brussels Expo)
Reserveer via +32(0)11 29 59 60
of info@z33.be – beperkt aantal plaatsen

 

05.01 tot 21.08.11

Met de tentoonstelling Kris Verdonck - EXHIBITION #1 nodigt Z33 theatermaker en beeldend kunstenaar Kris Verdonck (°1974) uit voor een eerste grote solotentoonstelling. Voor het eerst wordt zijn werk samengebracht in een context en huis voor actuele kunst.