Kristof Vrancken

Kristof Vrancken

The Sustainist Gaze

Z33 brengt met The Sustainist Gaze (De Duurzame Blik) de eerste grote overzichtstentoonstelling van fotograaf Kristof Vrancken (BE, °1982). In zijn werk komen ecologie, activisme en fotografie samen.

Fotografie met bessen en planten


De kunstenaar pleit voor een meer duurzame omgang met de natuur. Vrancken kiest bewust voor natuurlijke materialen en mijdt vervuilende chemische producten uit de analoge fotografie. Hij experimenteert o.m. met emulsies van algen, bessen of duizendknoop en gebruikt zonlicht om zijn foto’s te ontwikkelen. Deze trage ambachtelijke werkwijze is een reactie tegen de huidige flitscultuur en vluchtigheid van beelden. Door prints te maken met behulp van planten is de natuur niet alleen aanwezig op beeld, maar ook letterlijk in het beeld. Vrancken overstijgt de klassieke fotografie en verweeft zijn praktijk met andere disciplines zoals design, nieuwe media en wetenschap.

“Ik ben een activist. Ik klim niet op de barricaden maar onderneem actie via mijn kunstenaarspraktijk.”

De Duurzame Blik

Kristof Vrancken maakt deel uit van een ecologische en klimaatbewuste beweging in de kunsten. Hoe kan je als kunstenaar actief en constructief zijn in plaats van enkel kritisch en documentair? Hoe toon je niet alleen een alternatieve blik, maar zet je die ook om in een concrete daad? Kan een artistieke blik aanzetten tot een nieuwe kijk op de natuur en de relatie met de mens? Die vragen staan centraal in zijn artistieke praktijk.

Scenografie: OS_Studio / OpenStructures

Met bijdrages van: Niek Kosten, Frederik De Bleser, Lieven Menschaert, Giacomo Piovan, Jenny Stieglitz, MFPF & X-LAB (UHasselt)

Met dank aan: LUCA School of Arts, UHasselt, FWO, Milo Profi, VONK_ateliers

Curator: Ils Huygens

12.06 tot 22.08.21

Op zondag 25.07, 08.08 en 22.08 lopen er verschillende gidsen rond in de tentoonstellingszalen. Zij vertellen je met veel plezier meer over deze expo. Spreek hen gerust aan.

Foto's12 afbeeldingen
News feed
News feed

Feed

Nieuwsartikel
Kunstzetter

Wetenschap en kunst ontmoeten elkaar in subtiele fotografie

Als het aan Kristof Vrancken ligt, focussen we ons allemaal maar beter op de schemerzone. Zwart-wit is niet de toekomst, de samenleving zou veel meer baat hebben bij het wegstappen van polarisatie en het kijken naar verrijkende discussies “in between”.

Nieuwsartikel
UIT magazine

De duurzame blik van fotograaf Kristof Vrancken

Z33 brengt met The Sustainist Gaze (De Duurzame Blik) de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Hasseltse fotograaf Kristof Vrancken (" 1982).
ln zijn werk komen ecologie, activisme en fotografie samen.

Nieuwsartikel
© Kristof Vrancken
Het Nieuwsblad

Kristof Vrancken exposeert onvoorspelbare fotografie in Z33

Vanaf zaterdag kan u in kunstencentrum Z33 in Hasselt een bijzondere fototentoonstelling van Kristof Vrancken bewonderen. De fotograaf uit Heusden-Zolder ontwikkelt zijn foto’s op een ambachtelijke en ecologische manier door gebruik te maken van zonlicht en plantaardige materialen zoals algen en bessen. De expo van Vrancken is het resultaat van zes jaar onderzoek. Het is ook een reactie op de flitscultuur en de vluchtigheid van beelden. Hij wil meer bewustwording creëren over hoe we met de natuur kunnen en misschien wel moeten omgaan.

Nieuwsartikel
© Kristof Vrancken
De Standaard

Landschappen van klaproos en vogelkers

Natuurfotograaf Kristof Vrancken zoekt postindustriële landschappen op. Zijn foto’s drukt hij af met behulp van emulsies van planten die hij ter plekke vindt. Zo worden ze rouwbeelden, waarin de vervuiling en aantasting binnensluipen.

Nieuwsartikel
© Kristof Vrancken
Het Belang Van Limburg

Fotograaf Kristof Vrancken zegt het met bloemen

Kristof Vrancken (HeusdenZolder, 1982) verdwaalt met zijn fototoestel graag in ‘wastelands’, stukjes grond waar ooit menselijke (industriële)
activiteit was, maar waar nu de natuur de boel weer overneemt. Hij plukt ter plekke planten en bloemen, zoals klaproos, vlierbes en zinkviooltjes. Vervolgens maalt hij de planten fijn en maakt er sapjes van om de pigmenten los te weken. Die vloeistof smeert hij uit op een drager zoals papier. Daarop legt hij een
transparante opname van het landschap waar hij de planten heeft geplukt. Het licht doet de rest: langzaam kleurt en ontwikkelt het pigment op het papier de foto.

Nieuwsartikel
TV Limburg

Kristof Vrancken exposeert onvoorspelbare fotografie in Z33

Vanaf zaterdag kan u in kunstencentrum Z33 in Hasselt een bijzondere fototentoonstelling van Kristof Vrancken bewonderen. De fotograaf uit Heusden-Zolder ontwikkelt zijn foto's op een ambachtelijke en ecologische manier door gebruik te maken van zonlicht en plantaardige materialen zoals algen en bessen. De expo van Vrancken is het resultaat van zes jaar onderzoek. Het is ook een reactie op de flitscultuur en de vluchtigheid van beelden. Hij wil meer bewustwording creëren over hoe we met de natuur kunnen en misschien wel moeten omgaan.

Nieuwsartikel
VRT nws

Expositie "The Sustainist Gaze" in Z33: "Foto's gemaakt van planten en kunst door kevers"

Tot eind augustus kan je in Hasselts kunstencentrum Z33 naar de tentoonstelling "The Sustainist Gaze" van fotograaf Kristof Vrancken gaan kijken. Met natuurlijke materialen zoals groenten, bessen of planten, creëert hij zijn foto's en dat kan je best letterlijk nemen.

Nieuwsartikel
De Standaard

Pollutie betrapt

Naaldbomen die onder droogtestress lijden, een zinkviooltje dat alleen groeit op extreem vervuilde grond: Kristof Vrancken fotografeert ze, met een procedé dat de planten en bessen die hij ter plekke vindt ook in zijn beelden integreert. Het levert aangrijpende rouwbeelden op.