Nr. 8 Living In Motion

Nr. 8 Living In Motion‘, een rondreizende tentoonstelling van het Vitra Design museum (Weil am Rhein, DE), toont verschillende mobiele woonvormen door de jaren en eeuwen heen.

Vanuit een historisch standpunt zijn in alle beschavingen twee categorieën te onderscheiden: nomaden en sedentaire volkeren. Dit onderscheid zit diep verankerd in onze manier van denken. Hutten, tenten, iglo’s enz. zien we dan ook niet als architectuur, net zo min als we manden, hangmatten of kussens als meubilair beschouwen.

Nochtans zijn geen van beide levensstijlen exclusief: elke nomade vestigt zich wel eens op een bepaalde plaats en iedere ‘settler’ verhuist ooit in zijn leven. Beide levensstijlen hebben elkaar beïnvloed en verrijkt in de loop van de geschiedenis. Deze tentoonstelling onderzoekt wat nomadische culturen en tradities vandaag voor ons betekenen.

Flexibele woonvormen kunnen een belangrijke rol spelen in het hedendaagse leven. Onze maatschappij wordt steeds meer beïnvloed door wereldwijde connecties. In telecommunicatie, natuurwetenschappen en transport gebeuren deze veranderingen heel snel. Architectuur en interieurarchitectuur daarentegen volgen in een trager tempo. Het gaat hierbij immers over dure en lange termijninvesteringen.

Beeldengalerij6 afbeeldingen