Nr. 9 Eindhoven-Luik

Architect-kunstenaar John Körmeling presenteert een selectie van zijn werk en krijgt drie opdrachten voorgeschoteld.

Het project dat John Körmeling voor en met Z33 maakt, zal uit twee grote luiken bestaan. Enerzijds is er de museale tentoonstelling waarin hij enkele van zijn glasheldere ideen presenteert, anderzijds brengt hij zijn kijk op de regio Limburg met haar moeilijke Noord-Zuidverbinding (Hasselt-Eindhoven), haar eeuwenoude Romeinse weg, haar rijke mijnverleden.

John Körmeling studeerde bouwkunde aan de Technische Hogeschool (ondertussen Universiteit) van Eindhoven. Zijn ontwerpen en realisaties beperken zich echter niet tot de architectuur. Hij is ook actief op het gebied van beeldende kunst, design, stedenbouw en planologie. Vrij van disciplinaire begrenzingen bedenkt hij oplossingen voor problemen die hem intrigeren. Uren vastzitten in de file? Gebruik je tijd ‘nuttig’ door een ritje te maken op het drive-in wheel, een reuzenrad voor auto’s van waaruit je tegelijk een prachtig uitzicht hebt op de stad. Een nieuw sigarettenmerk? Met de naam en het logo ‘no smoking’ heb je sowieso al gratis publiciteit over heel de wereld…

Humor en eenvoud zijn twee kernbegrippen in het werk van John Körmeling. Dat zie je ook in de glasheldere ideeën die John Körmeling toont in vleugel ’58 van Z33 in de vorm van tekeningen, maquettes, objecten en andere presentaties. Ook wat betreft urbanisme, infrastructuur en architectuur is het werk van John Körmeling glashelder te noemen. En helderheid scheppen in het kluwen van sommige dossiers, die vaak al jaren lang aanslepen, is geen overbodige luxe. Daarom gaf Z33 aan John Körmeling de opdracht om over enkele typisch Limburgse knelpunten na te denken, te discussiëren en zijn idee(ën) te presenteren.

De projecten waarrond John Körmeling een voorstel zal doen zijn: de ontsluiting van de romeinse weg in Tongeren, de ontsluiting van de mijnsite in Beringen, de flessenhals op de weg Eindhoven-Luik ter hoogte van Houthalen-Helchteren. De eenvoud en vanzelfsprekendheid van Körmelings werk lokt vaak de reactie “Ja, maar zo kan ik het ook!” uit. Daarom nodigt John Körmeling iedereen die een (beter) alternatief heeft voor een van bovenvermelde plannen uit om er met hem over te praten.

Naast de tentoonstelling en de opdrachten werden in het kader van ‘Nr. 9 Eindhoven-Luik’ diverse andere activiteiten georganiseerd: lezingen, rondleidingen, educatieve workshops en  een finissage met wortelspinetconcert. Download het programma voor een compleet overzicht.

04.02 tot 06.12.05
Beeldengalerij5 afbeeldingen