Omdat het kunst is: feminisme in de hedendaagse kunstgeschiedenis

Waarom zijn er geen grote vrouwelijke kunstenaars?

Donderdag 2 november

De canon van de westerse kunstgeschiedenis bestaat bijna uitsluitend uit mannen. Anno 2023 lijkt het alsof gendergelijkheid in de kunsten gemakkelijk bereikt wordt, maar harde cijfers tonen aan dat niets minder waar is. Opnieuw moeten we onszelf de vraag stellen die vooraanstaand kunstwetenschapper Linda Nochlin zich al stelde in 1971: “Waarom zijn er geen grote vrouwelijke kunstenaars?”

Curator en schrijver Zeynep Kubat geeft voorbeelden van vrouwelijke kunstenaars en feministische kunstpraktijken die mee de kunstgeschiedenis en de kunst van vandaag hebben vormgegeven.

Deze lezing maakt deel uit van de vijfdelige lessenreeks ‘Omdat het kunst is’, in samenwerking met M Leuven.

Over Zeynep Kubat

Zeynep Kubat is curator en schrijver. Ze is werkzaam als assistent-curator bij KANAL-Centre Pompidou in Brussel. Daarnaast werkt(e) ze als onafhankelijk (co-)curator voor tentoonstellingen in o.a. STUK Leuven (2024), De Garage in Mechelen (2024), De Brakke Grond in Amsterdam (2023), Art Brussels – Fédération Wallonie-Bruxelles (2023), Platform Kunst in Opdracht – Atelier Vlaams Bouwmeester (2022-2023), Marres in Maastricht (2022), Antwerp Art Weekend (2022) en Brussels Gallery Weekend (2021). Ze was eerder hoofdredacteur van rekto:verso magazine en TYPP Journal (Sint Lucas Antwerpen) en werkte als redacteur voor HART magazine.

02.11.23, 19:00 tot 21:00
Deelnemers