Omdat het kunst is: performance in het museum

Wat betekent het om lichamen in musea en tentoonstellingen te presenteren?

Donderdag 14 december

Kunstenaars denken steeds minder in afgebakende disciplines en media. Vandaag combineren ze vaak beeldende kunst met choreografie, performance en live elementen. Wat zoeken kunstenaars die performances brengen in beeldende kunstinstellingen en musea? Wat betekent het om lichamen naar het museum te brengen, eerder dan objecten en kunstwerken? En welke impact heeft dit op publiek, kunstenaar en de instelling?

Curator en afdelingshoofd hedendaagse kunst bij M Leuven Eva Wittocx blikt terug naar stromingen uit de 20e eeuw en belicht de grote aandacht voor performance in het museum vandaag.

Deze lezing maakt deel uit van de vijfdelige lessenreeks ‘Omdat het kunst is’, in samenwerking met M Leuven.

Over Eva Wittocx

Kunsthistorica en curator Eva Wittocx is sinds 2009 afdelingshoofd hedendaagse kunst en senior curator van M Leuven. Ze studeerde Kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tussen 1997 en 2006 werkte ze als curator in het Gentse S.M.A.K. nauw samen met Jan Hoet. In 2017 vertegenwoordigde Eva Wittocx België op de Biënnale van Venetië, als curator met kunstenaar Dirk Braeckman. Van 2006 tot 2009 was ze curator in STUK in Leuven. Samen met Steven Vandervelden lanceerde ze er in 2007 het jaarlijkse performancefestival Playground, sinds 2010 een samenwerking tussen M en STUK.

14.12.23, 19:00 tot 21:00
Deelnemers