Omdat het kunst is: publieke ruimte, publieke kunst

Werken met kunst en kunstenaars in de openbare ruimte omvat tal van uitdagingen, maar minstens evenveel kansen

Donderdag 30 november

De kunst die in de publieke ruimte terechtkomt heeft een heel specifieke aard: de omgeving bepaalt het kunstwerk, en het kunstwerk bepaalt de omgeving. Kunstenaars en kunstprofessionals die met kunst in de openbare ruimte werken worden dan ook geconfronteerd met een eigen set aan uitdagingen en kansen.

Samuel Saelemakers geeft concrete voorbeelden vanuit zijn functie als curator van de collectie Kunst in de Stad (Antwerpen). Sinds 2019 ontwikkelt hij vanuit het Middelheimmuseum een collectie-gedreven werking die inzet op het behoud en beheer van meer dan 250 unieke kunstwerken en op de uitbreiding van deze collectie via nieuwe kunstopdrachten.

Deze lezing maakt deel uit van de vijfdelige lessenreeks ‘Omdat het kunst is’, in samenwerking met M Leuven.

Over Samuel Saelemakers

Samuel Saelemakers is curator van de Collectie Kunst in de Stad bij het Middelheim Museum Antwerpen. Van 2012 tot 2019 was hij curator bij Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, Rotterdam (sinds 2021 Kunstinstituut Melly). In zijn huidige positie werkt Saelemakers voornamelijk rond artistieke en maatschappelijke thema’s zoals representatie, monumentaliteit en autonomie. De voorbije jaren werkte hij o.a. samen met kunstenaars Iván Argote, Sammy Baloji, Lili Dujourie, Mekhitar Garabedian, Ken Lum en Sharon Van Overmeiren.

30.11.23, 19:00 tot 21:00