Seasonal Neighbours

Our Invisible Hands

Elk jaar komen miljoenen seizoenarbeiders uit Zuid- en Oost-Europa naar het westen om te werken in lokale velden en serres. Hun broodnodige deelname aan de oogst draagt bij aan de rijke landbouweconomie die heel Europa en daarbuiten van voedsel voorziet. Our Invisible Hands visualiseert deze landelijke realiteit in al zijn nuances.

De reisbeperkingen tijdens de coronacrisis maakten de kwetsbaarheid van het systeem duidelijk zichtbaar. Grenzen sloten en lokale handen waren nodig voor de oogst. Het collectief Seasonal Neighbours verzamelde zestien kunstenaars, schrijvers, architecten, filmmakers en ontwerpers die hierin een kans zagen. Ze gingen tijdelijk als seizoenarbeider aan de slag, en gebruikten deze persoonlijke ervaring als startpunt voor artistieke projecten rond samenwonen en seizoensgebondenheid op het Europese platteland.

Our Invisible Hands toont de impact van tijdelijke arbeid in de landbouwsector, en het perspectief van de werkende mens in het rurale landschap. Vanuit de concrete realiteit op het veld ontwikkelt de expo thema’s als rituelen, grenzen, communicatie, identiteit, thuiskomen, en de relatie tussen mens en plant. Seizoenarbeid komt en gaat, en is lokaal. Hoe kunnen we deze steeds wederkerende migratiestroom van binnenuit leren begrijpen?

Meer info via de website van Seasonal Neighbours.

Deelnemende kunstenaars: Anastasia Eggers, Pia Jacques de Dixmude, Collectif dallas, Karolina Michalik, Claire Chassot, Ines Marita Schärer & Caroline Profanter, Jonathan De Maeyer, Ciel Grommen & Maximiliaan Royakkers, Mona Thijs, Yacinth Pos, Ioana Lupascu

Curatoren: Ils Huygens en Annelies Thoelen

Met de steun van de Vlaamse Overheid, Vocatio fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL en vele crowdfunders.

30.01 tot 17.04.22

Deze tentoonstelling bevindt zich in het oude gedeelte van Z33. De nieuwe tentoonstellingsvleugel van Francesca Torzo opent op 6 maart opnieuw de deuren. Een bezoek aan Our Invisible Hands duurt ongeveer 30 min.

Zaalfolder
Seasonal Neighbours

Foto's12 afbeeldingen
News feed
News feed

Feed