Winnaar Mies van der Rohe Award 2022 bekendgemaakt

Gepubliceerd op: 27.04.2022 leestijd: 2 minuten

Z33 was een van de vijf finalisten van de Mies van der Rohe Award 2022, maar heeft de prestigieuze architectuurprijs helaas niet kunnen verzilveren. De winnaar van deze editie is Town House, het nieuwste gebouw van Kingston University in Londen.

De Mies van der Rohe Award is de tweejaarlijkse architectuurprijs van de Europese Unie. De award beloont de beste nieuwe architecturale gebouwen van Europa. Het Ierse architectenbureau Grafton Architects wist de architectuurprijs in de wacht te slepen voor het project Town House, een onderwijsgebouw ontworpen voor Kingston University in Londen. De jury looft het Town House-project voor zijn opmerkelijke omgevingskwaliteit die een uitstekende sfeer creëert om te studeren, samen te komen, te dansen en samen te zijn: “Het gebouw creëert een emotionele ervaring van binnenuit en door de zuilengalerij met meerdere verdiepingen die op verschillende niveaus een huiselijke sfeer creëert. Het biedt onderdak aan dans-, bibliotheek- en studieruimten door gebruik te maken van lagen van stilte en lagen van geluid die perfect samenwerken.” Het is de eerste keer dat een universiteitsgebouw de architectuurprijs wint.

Finaleplaats Z33

Town House haalt het van 532 andere projecten uit 41 landen, waaronder ook 26 Belgische. Z33 was de enige Belgische kandidaat die het tot in de finale schopte. Daarom kijken we vooral met trots terug op het hele traject.

"Uiteraard waren we ontgoocheld. Francesca Torzo ontwierp een prachtig gebouw, waar bezoekers nog elke dag architectuur in al zijn facetten kunnen ontdekken.
Toch zijn we vooral erg trots dat het gebouw van Z33 deel uitmaakte van de vijf finalisten. Het is een ongelooflijke erkenning. We feliciteren ook graag Grafton architects met hun prachtige realisatie van het Town House. "

Adinda Van Geystelen, Algemeen en Artistiek Directeur Z33

In het kader van de Mies van der Rohe Award organiseren we ook unieke rondleidingen doorheen ons gebouw op zaterdag 7 en 21 mei. We tekenden een exclusieve route uit langs de tentoonstellingen en achter de schermen. Zo van je een glimp op van wat het gebouw normaal gezien niet toont. Inschrijven kan via deze link.

Kalender

 

De officiële uitreiking van de Mies van der Rohe Award 2022 vindt op 12.05 plaats in Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona. Wie de genomineerde gebouwen wil leren kennen, kan vanaf 21.06 in Bozar in Brussel terecht. De rondreizende tentoonstelling EU Mies Award 2022 houdt enkele weken halt in ons land. In het kader van het New European Bauhaus Festival vindt tussen 9 en 12 juni aan de KU Leuven een fototentoonstelling plaats van de ‘EUmies Awards 2022’, met verschillende gesprekken met alumni die deel hebben uitgemaakt van de EUmies Awards. Meer info via de website van de EUmies Award.

Krijg een unieke blik achter de schermen

Geprikkeld door wat je hier leest?

Blijf op de hoogte of laat je verwonderen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.