Winnaars Wanatoeprijs bekend

Gepubliceerd op: 06.07.2023 leestijd: 3 minuten

Voor het 18de jaar op rij reikten Het Belang van Limburg en Z33 de Wanatoeprijs uit: de award voor de beste kunststudent in Limburg 2023. Het was opnieuw een sterke lichting studenten, met een verrassend ontwerp als hoofdwinnaar, namelijk de chaise longue van productdesigner Nikita Aulov. Ook de winnaar voor de prijs van de Stad Hasselt, architect Jules Kellens, sprong in het oog. Met zijn project Muros Habitabile bewees hij dat waterproblematiek hoog op de agenda van ontwerpers staat. Net zoals we zagen in onze tentoonstelling FORMAT 2023.

Met zijn chaise longue wil productdesigner Nikita Aulov het seksleven van mensen met een fysieke beperking verbeteren én hij sleept er nu ook de Wanatoeprijs mee in de wacht. “Ik ben heel gelukkig dat een verdoken maatschappelijk probleem onder de aandacht wordt gebracht”, sprak de winnaar.

Stijlvol en modieus, alsof het uit een chique meubelzaak komt: zo ziet de chaise longue van productdesigner Nikita Aulov eruit. Ware het niet dat dit meubel niet bedoeld is om in te loungen. De chaise longue moet mensen met een fysieke beperking helpen om beter en makkelijker seks te hebben.

In de jury was er grote unanimiteit om Aulov uit te roepen tot laureaat van de Wanatoeprijs 2023, een jaarlijkse onderscheiding van Het Belang van Limburg en Z33 voor de beste kunststudent van Limburg. “Zijn project geeft blijk van een grote maatschappelijke betrokkenheid. Hij ging uit van een probleem, maar het eindproject is veel meer dan een antwoord op een vraag”, zei artistiek directeur van Z33 Adinda Van Geystelen.

Kunst als therapie

Het publiek mocht eveneens een laureaat kiezen. Die prijs ging naar de 31-jarige fotografe Ruth Vanherwegen, bij wie op haar dertiende een hersentumor werd ontdekt. Lange tijd bleef haar toestand stabiel, maar in 2020 – ze was net aan haar studies fotografie begonnen – werd de tumor plots weer groter. Desondanks zette ze door en specialiseerde ze zich in microscopische opnames. Een passage uit het juryrapport: “Ruth weet haar persoonlijk rouwproces en fysieke pijn om te zetten in een krachtig pleidooi voor kunst als therapie.” Zij beaamde volmondig: “Creatieve therapie op een sokkel zetten, dat was inderdaad het opzet. Kunst is veel meer dan een hobby. Ik ben gelukkig dat ik met dit eindwerk een positieve boodschap kan brengen in een ikkige maatschappij.”

Soft skills

Gamedesigner Andrea Grimaldi (25) nam de award van de Stad Genk mee naar huis. Hij ontwikkelde een online game om de soft skills van kinderen te verbeteren, zoals beter communiceren, leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en op een integere manier samenwerken. “Hij wist ons te overtuigen door de maatschappelijke relevantie van het project, de uitwerking en de hoge mate van bewustzijn van het systeem waarin hij als game-ontwikkelaar opereert”, zei jurylid Louise Osieka, directeur van C-mine. “Supergelukkig”, was de reactie van de winnaar. “Ik ben hoofdanimator van de speelpleinwerking in Maasmechelen. Daar sloeg mijn project al aan. Hopelijk krijgt het door deze prijs nog meer weerklank.”

Architect Jules Kellens kreeg de prijs van de Stad Hasselt. Hij speelde met zijn eindproef in op de overstromingen van twee jaar geleden in het Maasland en Wallonië. Met zijn project Muros Habitabile ontwikkelde hij voor het zwaar getroffen Dinant woonstructuren die dwars op de Maas staan. Het oordeel van de jury: “Jules geeft met zijn innovatief ontwerp een krachtig antwoord op de overstromingen van 2021.” De winnaar: “Dit is meer een denkoefening dan een onmiddellijk realiseerbaar project. Om dit in de praktijk te brengen, hebben we 30 à 40 jaar nodig. Ik vind het nu vooral belangrijk dat we verder denken dan de traditionele methodes om mensenlevens te redden.”

Bron: Het Belang Van Limburg

© Boumediene Belbachir

Geprikkeld door wat je hier leest?

Blijf op de hoogte of laat je verwonderen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.