Michiel De Cleene

Vulva Island

Michèle Matyn

Vulva Island, een sculptuur van Michèle Matyn in Bichterweerd, Dilsen-Stokkem

Bichterweerd is een ware kraamkamer voor de natuur. Zeldzame soorten zoals de grauwe gors, oeverzwaluw en geelgors zijn er thuis. De Belgische kunstenares Michèle Matyn (°1978) ontwierp vier verrekijkers waarmee je – net als de vogelaars die hier vaak postvatten – de omgeving kan afspeuren.

Water als bron van leven

Wie naar het eiland loert, ziet zes groen-rode figuren. De zes sculpturen hebben weliswaar een eivorm, maar hun groene en rode kleuren doen eerder denken aan een watermeloen. Deze associatie lijkt vergezocht maar is dat allerminst: in de kunstgeschiedenis komen watermeloenen veelvuldig voor als vruchtbaarheidssymbool, van het oude Egypte tot in de 17de-eeuwse Vlaamse schilderkunst. Een verklaring hiervoor kan gezocht worden in het feit dat watermeloenen enorm snel groeien en bomvol water zitten. Woestijnreizigers nemen ze zelfs mee als waterfles. Op die manier staan Matyns sculpturen niet alleen symbool voor de natuur op het broedeiland, maar ook voor water als bron van leven.

Vogelman

Michèle Matyn ontwikkelde voor dit kunstwerk een performance rond de figuur van de vogelman, een mythisch wezen dat half mens en half vogel is. Hij beweegt zich tussen het vasteland en het eilandje, en lijkt nog het meest op een vogelbekdier. Hoewel de vogelman zich zelden laat zien, vind je zijn sporen – die ontstaan zijn door zijn performances – overal rondom het eiland.

BIO Michèle Matyn

Michèle Matyn (°1978) trekt met haar camera’s de natuur in. Ze sprokkelt er beelden en verhalen die ze vervolgens omzet in sculpturen, installaties, en performances. Haar gevoeligheid voor de natuur wordt gevoed door een grote interesse in eeuwenoude volksverhalen en gewoonten, antropologische mythen en sagen, en andere vertellingen over de grenzen tussen mensen, dieren en demonen. Matyns werk werd al op vele plekken getoond, onder andere in solotentoonstellingen in het M HKA en het Van Abbemuseum. Haar installatie “The Water Knows, Study for Pulcinella” was onlangs te zien in Z33.

Locatie

aan de Kempenstraat in Dilsen-Stokkem, aan de veerstoep van ’t Veerke in Rotem.

Bekijk in Google Maps

Bezoekersinfo

29.02.2024-30.09.2024

Parking:
o Vlaanderen: Instapplaats 'De Wissen', P10 Maasvallei, Stokkem
o Nederland: Instapplaats Burgemeester Kotenplein, Grevenbicht

Wandelroute: de oranje en rode wandellus van wandelgebied Stokkem passeren vlak bij het kunstwerk.

Fietsroutenetwerk: Het kunstwerk ligt in de buurt van knooppunt TP, 46 en knooppunt 49. Nederlanders fietsen naar knooppunt 19 en nemen daar het veer naar Vlaanderen (het veer vaart vanaf april in het weekend, en vanaf mei elke dag van 10u tot 18u).
Met dank aan: Natuurpunt Beheer, Natuurpunt Maasland-Noord, Steengoed, Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg en de stad Dilsen-Stokkem.

Opmerkingen

Met dank aan Natuurpunt Beheer, Natuurpunt Maasland-Noord, Steengoed, Agentschap voor Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg en de stad Dilsen-Stokkem.