Lennert
Baerts
Lennert Baerts
Over

Lennert Baerts mag absoluut ambitieus worden genoemd, steeds zoekend naar datgene wat hij een eigen signatuur wil geven. Hij is dan ook niet alleen saxofonist, maar ook componist. Nauwgezet kiest hij de musici uit waarmee hij wil spelen. In geen tijd ontpopte hij zich tot een van de boeiendste jonge stemmen van de Belgische jazz.

Klank, intimiteit en vrijheid. Dat zijn termen die saxofonist/componist Lennert Baerts zelf naar voor schuift om zijn nieuwe project Profound Observer te omschrijven. In deze band brengt hij intrigerende persoonlijkheden en kleuren bij elkaar, waarmee hij in een beweging een brug slaat tussen stijlen, temperamenten en generaties.

Of het nu gaat om jazz in vele vormen of kamermuziek: Baerts beheerst het allemaal. Het leverde hem prompt een plaatsje op tussen De Twintigers van Klara. Het tempo waaraan deze artiest intussen blijft verkennen en evolueren spreekt tot de verbeelding.

Met het album I Choose Not To duidt Lennert Baerts aan dat hij niet in genres denkt. Het resultaat is muziek die een voortdurende slingerbeweging maakt: herkenbaar en gewaagd – geworteld in de jazz, maar met de bereidheid om elders inspiratie op te doen. En gevuld met open klanken, intimiteit en vrijheid. Elke uitvoering wordt zo uniek en spontaan.

Gepubliceerd op

28 november 2023