A-Z night #4: Organize yourself

Ways to (co)operate

Geld verdienen in de kunsten: een controversieel thema dat vaak als taboe wordt beschouwd. Toch kunnen we er niet omheen om er minstens over na te denken. Tijdens A-Z night #4 ligt de focus op het organisatorische perspectief: hoe kun je jezelf organiseren om je artistieke praktijk succesvol te runnen? Doe je dit alleen of zoek je naar alternatieve structuren? De volgende gasten geven inzicht in hun eigen zoektocht:

RUBEN JACOBS (NL)

Cultuursocioloog Ruben Jacobs schreef ‘Iedereen een kunstenaar’, een boek over authenticiteit, kunstenaarschap en de creatieve industrie. Daarin vraagt hij zich af wat er nog overblijft voor de kunst nu authenticiteit en creativiteit economische goederen zijn geworden. Tijdens deze A-Z night deelt hij hoe kunstenaars en ontwerpers zich kunnen organiseren binnen bestaande kapitalistische systemen.

KOEN VANMECHELEN (BE)

Het oeuvre van kunstenaar Koen Vanmechelen is een voortdurende zoektocht naar de universele waarheid van ons bestaan. Samen met vele anderen onderzoekt hij diversiteit en identiteit in projecten als The Cosmopolitan Chicken Project. Je zou zijn internationale en omvangrijke praktijk daarom kunnen beschouwen als een artistiek imperium. Tijdens deze A-Z night biedt hij openhartig inzicht in de modellen, organisatie en realisatie van zijn praktijk.

JAN LIESEGANG (DE)

Jan Liesegang is een van de leden van het Berlijnse Raumlabor, een experimenteel collectief dat zich begeeft op het kruispunt van architectuur, stadsplanning, kunst en stedelijke interventies. Ze hanteren non-hiërarchische werkschema’s en stellen per project een groep deskundigen en enthousiastelingen samen. De ambitieuze werkwijze vraagt opvallende keuzes en spelregels van de organisatiestructuur.

NORA TURATO (HR) – LIVE PERFORMANCE

Nora Turato onderzoekt de uitersten tussen performance art, gesproken woord, hiphop, geluid en hedendaagse muziek. Dit leidt tot de zogenoemde Verbal Vomits: spreekwoordelijke uitbraaksels van woordstromen; performances die ze eerder al verzorgde tijdens de Biënnale van Venetië en Manifesta. In haar live performance zal ze reflecteren over het gevoerde gesprek en haar eigen artistieke praktijk.

14.11.17

Ruben Jacobs , Koen Vanmechelen, Jan Liesegang, Nora Turato