A-Z night #6: Beyond the Urban – The creative potential of the periphery

Een opeenstapeling van hands-on inspiratie, clashende projecten en saillante sprekers die het podium bestormen met eigenzinnige perspectieven. Verwacht geen brave consensus, maar avonden vol interactie en nu en dan een artistieke stomp in de maag. Voor & door makers, denkers en studenten uit de creatieve industrie.
Tijdens deze A-Z editie kijken we voorbij het stedelijke. Steden, de plekken van groei en innovatie, zijn in trek, ook onder de creatieven. Dergelijke centra lijken een impuls te geven aan de artistieke praktijk. Maar wat ligt er buiten deze groeipolen? Wat vinden creatieven op het platteland wat ze niet in steden vinden? En hoe kunnen creatieven de periferie van nieuwe impulsen voorzien? De volgende gasten geven inzicht in hun eigen zoektocht:

Tine Segers (BE)

Startpunt voor Beyond the Urban is het doctoraatsonderzoek van architecte Tine Segers over de potentie van demografische krimp. Ze maakte tentoonstellingen bij Architecture Workroom Brussels en Rotor en onderzocht thematieken zoals vastgoedspeculatie en de open ruimte in Vlaanderen.

Stephan Petermann (NL/DE)

Stephan maakt deel uit van de harde kern van OMA (het bureau van o.a. Rem Koolhaas) en onderzoekt de toekomst van het platteland. Deze inzichten worden in 2019 gepresenteerd in het Guggenheim Museum in New York.

Kathrin Böhm (DE/UK)

Een van de 3 oprichters van de internationale kunstenaarsgroep Myvillages is Kathrin Böhm. Voor deze groep is het platteland een ruimte voor en van culturele productie. De voortdurend evoluerende relatie tussen stedelijke en landelijke praktijken komt steevast aan bod.

Gert Robijns (BE)

Beeldend kunstenaar gert Robijns woont en werkt in Borgloon. In zijn artistieke werk richt hij zich op die specifieke fysieke omgeving, met projecten als The Village (2011), Reset (2015) en recent Reset Regio Haspengouw (2017).

13.03.18

Tine Segers, Stephan Petermann , Kathrin Böhm, Gert Robijns,