Can you feel it? Tactility and/in print

Na de performatieve tentoonstelling ‘All the Knives (Any printed story on request)’ van Abäke in 2012, lanceren Frans Masereel Centrum en Z33 een tweede curatorproject over grafische print media. Doel is de dynamiek van drukkunst bredere bekendheid te geven en de transdisciplinariteit en nieuwe presentatievormen van het medium af te tasten. Curator van deze editie is Freek Lomme, curator, schrijver, oprichter en directeur van de Eindhovense kunstinstelling en uitgeverij Onomatopee. Zijn tentoonstellingen en publicaties kenmerken zich door ’transdisciplinariteit’ en ’tactiliteit’. Zelf bevraagt hij echter wat dat ’tactiele’ dan precies is. Als curator ontdekt hij poëzie in de materialiteit van specifieke kunstenaarspraktijken, als redacteur ontmoet hij schrijvers die het onderwerp aanraken. Met ‘Can you feel it?’ onderzoekt hij de karakteristieken van tactiliteit in drukkunst.

Door contact met een oppervlak ontstaat het gevoel van tactiliteit. Sensitieve kwaliteiten beroeren ons: hardheid, zachtheid, porositeit, glans…. Iedereen is vatbaar voor tactiliteit. Sinds kort krijgt het tactiele opnieuw aandacht. Waar het vroeger een neveneffect was, wordt tactiliteit in onze hoogtechnologische en kennisgedreven ervaringseconomie nadrukkelijker als kwaliteit benoemd en verwerkt. Nadat we in de digitale maatschappij beroofd werden van onze tastzin, breekt er nu een overgangsfase aan met een heropleving van tactiliteit.

Verschillende beeldende kunstenaars ontwikkelen een tactiel handschrift en een tactiele taal: ze zijn gidsen in de experimentele ervaring van de tactiele wereld. Tijdens een residentieperiode in het Frans Masereel Centrum onderzoeken zes kunstenaars de tactiliteit van het drukmedium in het grafische atelier. Dergelijke kwaliteiten van grafische technieken verdienen meer aandacht. Ook bij theoretici groeit de behoefte om tactiliteit in kaart te brengen. In een handboek wordt dieper ingegaan op de positie van tactiliteit in een hoogtechnologische en kapitalistische maatschappij.

‘Can you feel it?’ en de gelijktijdige tentoonstelling ‘Ways of Folding’ van grafisch ontwerper Geoffrey Brusatto, benaderen het proces van dematerialisatie in een digitale en gestandaardiseerde maatschappij. Traditionele analoge media verhouden zich steeds meer tot nieuwe digitale media, en passen zich aan de veranderende omgang met informatie en materie aan. Nieuwe vormen van het geprinte boek en de herpositionering van tactiliteit in grafische en beeldende kunsten getuigen hiervan.

Curator: Freek Lomme
Kunstenaars en auteurs: Sema Bekirovic (NL), Matthieu Blanchard (FR), Christopher Breu (US), Lieven De Boeck (BE), Frederic Geurts (BE), Alessandro Ludovico (IT), Esther Krop / De Monsterkamer (NL), Ulrike Mohr (DE), Thomas Rentmeister (DE), Marieke Sonneveld (NL)
Coproductie: Z33 en Frans Masereel Centrum
Grafisch ontwerp / campagnebeeld: Pierre Martin Vielcazat – Stalles (FR) 
Assistent productie en presentatie: Juliette Pepin (FR)

Publication ‘Can you feel it – Effectuating tactility and print in the contemporary’ – OMP118, Freek Lomme (Ed.). Available at the Onomatopee website.

Opening 19.06.2015
Locatie: Z33
18u30: welkom
- Toelichting door Jan Boelen (artistiek directeur Z33)
19u-22u: bezoek en receptie
- Ways of Folding.
- Can you feel it?

Uitreiking Wanatoeprijzen
Deze avond zullen ook de jaarlijkse Wanatoeprijzen voor jong artistiek talent van Het Belang van Limburg uitgereikt worden tijdens de opening van EXIT/15, de eindejaarstentoonstelling met afstudeerprojecten van de masters Architectuur en Interieurarchitectuur (UHasselt), Audiovisuele Kunsten, Fotografie en Productdesign (LUCA) en Beeldende Kunsten (Hogeschool PXL).

19.06 tot 10.10.15
Beeldengalerij6 afbeeldingen