Dissidence

Quilting Against

Tien hedendaagse nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars stellen verschillende maatschappelijke thema’s zoals milieu, oneerlijke handel en de mode-industrie in vraag vanuit vier verschillende hoeken: historisch, economisch, activistisch en technisch. Geïnspireerd door het Begijnhof en haar eerste bewoners – een van de eerste vrouwenbewegingen uit onze geschiedenis, dissidenten en voorlopers van het feminisme – drukken de ontwerpers zich via quilts kritisch uit en inspireren ze vanuit een alternatieve insteek.

Al in de 14de eeuw oordeelden de begijnen dat ze geen slaafse gehoorzaamheid verschuldigd waren. Het vrijheidsconcept stond voor hen centraal: ze leefden autonoom en organiseerden zich economisch zelfstandig, onder meer door te quilten. Hun quilts waren niet alleen decoratief, maar hadden ook een symbolische betekenis en representeerden bovenal hun persoonlijke mening.

Net zoals de begijnen, zetten de ontwerpers zich in ‘Dissidence – quilting against’ met hun quilts af tegen de overheersende opvattingen in onze maatschappij, onder andere de mode-industrie. Hoewel die industrie snakt naar verduurzaming en heroriëntatie, blijft structurele verandering uit. Verder geven de ontwerpers een nieuwe kijk op de techniek van quilten. Zo is elke quilt een innovatieve, hedendaagse interpretatie die naast de mode-industrie nog heel wat andere thema’s aan de kaak stelt, van politiek, feminisme en individualiteit tot de wetenschap, spiritualiteit en massamedia. Een aantal ontwerpers werken daarvoor samen met mode-incubator MIA-H, dat met zijn maaklaboratorium digitale en ambachtelijke technieken verenigt.

Kortom, een tentoonstelling met een niet mis te verstane boodschap. Een waarin een hoofdrol is weggelegd voor experiment, creativiteit en expressie in textiel. Een warm pleidooi ook om het erfgoed van de Hasseltse begijnen verder te zetten.

Curator: Ronald Clays
Deelnemende ontwerpers en kunstenaars: Pinar & Viola, Hanne De Wyngaert, Raf Simons, Nienke Hoogvliet, William Ludwig Lutgens, Bettie Boersma, Charlotte Maëva Perret, Shayli Harrison, Aya Kawabata, Navine G. Khan-Dossos.

De tentoonstelling is een initiatief van Z33, in samenwerking met MIA-H.

Lees het volledige persbericht hier.

 

02.02 tot 26.05.19
Bekijk het interview met curator en kunstenaars
Installatiezichten Dissidence - Quilting Against6 afbeeldingen