‘Huis voor Zomerburen’

Van 27 juli tot 30 september 2018 zal het “Huis voor Zomerburen” neerdalen langs de parking van de Aldi te Borgloon (Belgisch Limburg). Het is een samenwerking tussen Ciel Grommen, Maximiliaan Royakkers
en Dieter Leyssen, dat mogelijk werd gemaakt dankzij de steun van het fonds van de Vlaamse Gemeenschap (Kunst en Erfgoed), de Boerenbond, stad Borgloon, Advocatenkantoor Orij, Z33 en Flacc. Met deze interventie van een breder artistiek onderzoeksproject willen de initiatiefnemers aandacht creëren voor het leven van en met seizoenarbeiders.

Elk jaar reizen er zo’n 20 000 Europese arbeiders naar België om te helpen met de pluk in de fruitteelt. In Borgloon is dat goed voor 1/5de van de bevolking. Anders dan het mainstream debat dat steeds focust op arbeidsomstandigheden en –wetgeving, wilt dit project meer aandacht geven aan interpersoonlijke en psychologische aspecten van deze tijdelijke samenlevingsvorm.

Het project werd geïnitieerd door Ciel Grommen, die in de zomer van 2017 zij-aan-zij werkte met deze arbeiders, op zoek naar gestes van thuis en gastvrijheid. “Het werk in de fruitbedrijven blijkt de laatste jaren erg veranderd door de schaalvergroting van de landbouw. Met eenzelfde groep mensen met diverse achtergrond en moedertaal wordt er lange dagen gewerkt. Zowel voor de fruittelers als de plukkers is deze periode cruciaal om de rest van het jaar in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Deze druk maakt dat er weinig tot geen tijd is om zich een ‘thuis’ te maken, of ‘buiten’ te komen. De isolatie heeft zijn voordelen en charme, maar leidt ook tot kwetsbaarheid.” Ook is de lokale bevolking zich amper bewust van de massale aanwezigheid van deze zomerburen.

Er lijkt één zeldzame plek te zijn waar de lokale bevolking in contact komt met zijn zomerburen: de lokale discount supermarkt. Voor de gastarbeiders is een uitstap naar de Aldi een zeldzaam moment van ontspanning: ze maken zich op en nemen foto’s die ze naar huis sturen. Het belang van deze plek willen we met dit project markeren, door het plaatsen van een “Huis voor Zomerburen”. Deze “Mobile Unit” is ontworpen als een thuisloze sculptuur die tegelijk dienst doet als een publiek huis voor een private tijd: er is koffie, muziek, internet… Het werk werd ontworpen  door Maximiliaan Royakkers en Ciel Grommen, beiden architect en beeldend kunstenaar.

Op bepaalde momenten wordt er in en rond het “Huis voor Zomerburen” een sociaal en cultureel programma aangeboden zodat mensen de weg vinden naar het huis. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met de jongeren van jeugdhuis ‘t Biejke.

Volg het project op de voet via www.seasonalneighbours.eu, Facebook en Instagram @houseforseasonalneighbours

27.07 tot 30.09.18

de parking van de Aldi te Borgloon (Belgisch Limburg). Het is een samenwerking tussen Ciel Grommen, Maximiliaan Royakkers en Dieter Leyssen, dat mogelijk werd gemaakt dankzij de steun van het fonds van de Vlaamse Gemeenschap (Kunst en Erfgoed), de Boerenbond, stad Borgloon, Advocatenkantoor Orij, Z33 en Flacc.