© Ief Spincemaille, schets/drawingThe Play, 2021

Ief Spincemaille

The Play

Ief Spincemaille strijkt deze zomer in Genk neer met The Play, een zeshoekig zeil van 15 meter. Met de buurtbewoners verkent hij de mogelijkheden van het doek. Wordt het een tent, een barricade, een abstracte vorm of één grote picknickmat? Dat hangt af van de verbeelding die er ontstaat. Op die manier onderzoekt de kunstenaar hoe betekenissen rond een werk collectief ontstaan.

Na het succes van Rope, een blauw touw van 60 meter lang en 30 cm diameter, reist Ief Spincemaille rond met een nieuwe sociale sculptuur: The Play. Een 15 meter groot zeshoekig zeil, verstevigd met een raster van stokken uit glasvezel. Het werk is 3-dimensionaal canvas met oneindige mogelijkheden, zonder afgebakende vorm.

Met dit object vestigt Spincemaille zich in buurten en gemeenschappen om er dagelijks verschillende ruimtes en beelden te creëren tijdens de duur van zonsondergang en/of opgang. Spincemaille blokkeert met dit werk wegen en doorgangen, verstoort de bestaande orde en ontneemt de vertrouwde betekenis van plekken. In die verstoorde ruimte groeit iets nieuws: een tijdelijke wereld waar iedereen deel van kan uitmaken. Het vormen van tijdelijke gemeenschappen is essentieel in het creëren van dit kunstwerk. Zo is The Play, net als Rope, een onderzoek naar hoe betekenis collectief kan ontstaan. The Play is een spel van betekenis voor de publieke ruimte, met mensen, dingen en licht.

Tijdens deze reizen werkt hij met een ‘exposant’: een lokale bewoner of ‘exposant’ die door een publiek van buitenaf kan opgebeld worden. De exposant voert een deels uitgeschreven dialoog en vertelt het niet aanwezige publiek over alles wat hij/zij ziet, hoort en ervaart.

Ief Spincemaille strijkt neer in Genk van 12 tot 19 augustus 2021. De exacte locaties worden niet bekend gemaakt maar u kan alles volgen via de Facebookpagina van de kunstenaar.

Ga in Z33 het gesprek aan met de exposant in Genk. Of volg het project via sociale media #theplay @z33be @iefspincemaille. The Play is een realisatie van Atelier Ief Spincemaille en Z33, in coproductie met Het Nieuwstedelijk.

12.08 tot 19.08.21
Foto's